Европейската комисия постигна споразумение с Италия за бюджета на страната

...
Европейската комисия постигна споразумение с Италия за бюджета на страната
Коментари Харесай

Италия се споразумя с ЕК за бюджета си

Европейската комисия реализира съглашение с Италия за бюджета на страната за 2019 година. Така се заобикаля възбуждането на дисциплинарни процедури против Рим. Това съобщи вицепредседателят на Европейска комисия Валдис Домбовскис, представен от Reuters и " Фокус ".

„ Решението не е идеално. То не съставлява дълготрайно решение на икономическите проблеми на Италия. Но разрешава да се избегне процедура за огромния недостиг на този стадий “, съобщи Домбовскис на конференция в Брюксел.

Той добави, че решението може да бъде преразгледано през януари, в случай че Рим не приложи изцяло постигнатата с Брюксел договорка.

Според компромиса Италия ще понижи бюджетния си недостиг за идната година до 2,04 от брутния вътрешен артикул от 2,4%, както беше планувано по-рано.

По-значимият систематичен недостиг обаче, който изключва еднократните позиции и измененията в бизнес цикъла, няма да се промени през 2019 година от равнищата през 2018-а - компромис, наименуван от Домбровскис „ граничен “.

Според разпоредбите на Европейски Съюз Рим е трябвало да понижи структурния недостиг с 0,6% от Брутният вътрешен продукт, само че вместо това предложи в първичния си проектобюджет за 2019 година нарастване от 1,2%, съгласно Комисията.

Компромисът при нулева смяна не беше съвършен, сподели Домбровскис, само че разреши на Комисията да се откаже от проектите за започване на дисциплинарни дейности, които могат да доведат до санкции.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР