В българското земеделие най-сбърканото е липсата на напояване. В селското

...
В българското земеделие най-сбърканото е липсата на напояване. В селското
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Ако ме поканят, ще остана, ако не - имам толкова идеи за живота, че няма да ми е скучно

В българското земеделие най-сбърканото е неналичието на напояване. В селското стопанство има проблем с поземлените връзки, арендните връзки, метода, по който се отдават на търг площите за аграрни стопани. Българското земеделие е в доста насипно положение и е надолу с главата.

 

Това сподели в изявление за " Панорама " министърът на земеделието Кирил Вътев.

По думите му, с цел да се разрешат тези проблеми, е нужен дълготраен проект за деяние. А това няма по какъв начин да се случи " от ротация на ротация ".

" Ако ме поканят, ще остана. Ако не имам толкоз хрумвания за живота, че няма да ми е скучно ", отговори той на въпроса дали ще остане министър след ротацията.

" По украинската мярка задачата е земеделците да бъдат подкрепени в резултат на загубите поради войната в Украйна. Поскъпнаха горива, торове, препрати. През 2022 година Украйна не можа да изнесе нищо или износът бе алегоричен, което сътвори недостиг на международните тържища, след Русия, Украйна е вторият максимален експортьор. Нашите аграрни производители през 2022 година завоюваха доста. Но това подвигна цените на торове, семена, реколтата, която жънат през 2023 година Засяхме доста скъпа годишна продукция през 2022 година, ожънахме доста скъпа годишна продукция, а цените се сринаха поради свръхпроизводство на зърно в международен мащаб. Счетоводно видяно няма по какъв начин да покажат загуба. Но разноските за тази годишна продукция са по-високи от цената, която сега получават за това зърно. Хората са прави по принцип поради това, че амбициозната зелена политика на Европейски Съюз ги вкара във високи разноски ", заключи Вътев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР