В българската народна медицина отварата от очиболец се употребява за

...
В българската народна медицина отварата от очиболец се употребява за
Коментари Харесай

Народна медицина с очиболец

В българската национална медицина отварата от очиболец се използва за лекуване на стомашно-чревни болести – оказва помощ при диария, колит и други

Според доста билкари това е най-подходящата билка при хронична диария. Билката има кръвоспиращо и противовъзпалително деяние, доста ефикасна е за лекуване на напукана кожа.

Освен познатият елементарен очиболец, в националната медицина се употребяват още сребролист очиболец, патешки очиболец и други В България има известни 34 типа от билката, само че шест от тях за предпазени от Закона за биологичното многообразие.

При хипертония се предлага следната рецепта:

- Сложете по 10 г от следните билки мента, стръкове очиболец, лютива тлъстига в бутилка със мощна ракия. Към тях прибавете и две глави чесън – всичко това кисне в ракията една седмица, като е належащо всеки ден да разклащате по два пъти.

Съхранявайте на хладно. След като минат седемте дни, прецедете и пийте три пъти на ден по 20 капки.

 Билка Очиболец

За напукани пети, направете си следната примес, която ще ви облекчи:

- Необходими са ви половин литър зехтин и към 50 г настъргани корени от очиболец. Сложете корена при мазнината и оставете съда да престои сред 20 и 25 дни на слънце. Зехтиновата настойка е доста ефикасна при напукани ръце, пети и устни.

Настойката с бяло вино и очиболец се предлага за усилване на апетита и имунната система. Нужни са ви прясна билка и бяло вино – съотношението е 1: 10, т.е. на 10 г очиболец е належащо 100 мл бяло вино. Сместа престоява 10 дни преди приложимост.

При изнемощялост, ангина, колит, можете да си извършите отвара от 2 с.л. стръкове от билката. Заливате ги с 500 мл вряла вода и ги оставяте за четвърт час.

Това е дозата за един ден – изпивате на три или четири порции. За добър резултат продължете да пиете няколко дни.

Против разстройство, пригответе си запарка от горски очиболец – сложете 1 ч.л. от билката с 150 мл студена вода. Оставете на котлона и когато сместа кипне, изключете. Хубаво е да изпивате три-четири чаши на ден от отварата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР