В България засега не се налага локдаун, смята служебният здравен

...
В България засега не се налага локдаун, смята служебният здравен
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Виждам политически протести. Не съм в кампания!

В България към този момент не се постанова локдаун, счита служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Хората стачкуват против сегашните ограничения, какво остава против локдаун, той е доста тежък удар за цялата система, в този момент противоепидемичните ограничения са задоволително строги, те са локдаун за всички, които имат зелен документ, сподели министърът в изявление за бТВ.

Решението не е политическо, нищо общо нямат изборите с ограниченията, безапелационен е Стойчо Кацаров. Виждам, че има политически митинги, аз не съм в политическа акция, моята работа е да осигуря кревати за хората в лечебните заведения, даже за хората от митингите - в случай че се разболеят, и на тях ще би трябвало да осигуря и ще им осигуря кревати, разясни той.

„ Спря повишаването на случаите на новозаразени с ковид. Мерките работят. Причината е, че хората ги одобриха и сами ги съблюдават, а не толкоз на надзор, упражняван от управляващите “, сподели Кацаров. Въпреки това остава рискът за здравната система, тъй като „ хората, които влизат в болница в този момент, са хората, които са се заразили предходната и по-миналата седмица “, означи министърът.

„ Това е повече от здравна рецесия, това е най-тежката пандемична вълна до момента, също така тя е доста продължителна. Тези дни се навършват три месеца на тази вълна, натискът в здравната система е извънредно огромен, а в този момент стигнахме до връхна точка, т.е. тя още не е свършила “, съобщи Кацаров.

„ Заплахата е да не можем да приемем всички заболели в лечебни заведения и да ги лекуваме. Това е най-лошото нещо, което може да ни се случи. Ако не продължим да се придържаме към тези противоепидемични ограничения, в случай че не продължим да се имунизираме всеобщо, нищо положително не ни чака “, предвижда Кацаров.

Здравният министър е безапелационен, че няма неуспех на страната в имунизационната акция. „ Ваксината е доброволна. Няма човек, който да не е осведомен за имунизациите. Много от нашите сънародници знаят повече за страничните резултати. Не може някой да се оплаче, че му липсва информация за имунизациите. Въпреки това основаните отрицателни настройки против науката, евентуално са в корените на това хората още да не са се ваксинирали. Добрата вест е, че последните седмици виждаме растеж ", съобщи още Кацаров.

За връщането на най-малките възпитаници в учебните заведения Стойчо Кацаров сподели, че въпросите се отнасят до МОН, а здравното министерство може да обезпечи тестванията за учениците и да помогне с организацията. Считаме, че опцията тестването да е в учебно заведение е по-добра, те са задоволително положителни и са с сензитивност 90-95 на 100. Поръчаните в този момент проби стигат за една седмица, направена е нова социална поръчка, заяви министърът. Тестовете са подобаващи, детето няма да влиза с алерген и по-късно да бъдат обработени и отстранени, което също е проведено, добави Стойчо Кацаров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР