В България все по-наболял става въпросът за приема на сол.

...
В България все по-наболял става въпросът за приема на сол.
Коментари Харесай

Как да ограничим приема на сол

В България все по-наболял става въпросът за приема на сол. Консумацията на продукта е двойно по-висока от горната граница за безвреден банкет, избрана на 5 грама на ден. Средно българинът приема до 10–14 грама дневно, а в някои райони на страната се стига и до рекордните 18–20 грама.

Това ни подрежда на „ почетното ” второ място в света по консумация на сол. Около една четвърт от хората на Земята всекидневно одобряват над 15 грама сол.

България е измежду страните в Европейския съюз с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови болести. Над 2 500 000 българи над 25-годишна възраст имат нараснали [стойности на кръвното налягане].

 Соленки

Именно на него се дължат 62% от мозъчните инсулти и 49% от исхемична болест на сърцето. Реално, в случай че приемът на сол е в естествената граница от 5-6 г на ден, то рискът от високо кръвно налягане спада с 20%, броят на мозъчните инсулти понижава с към 24%, а исхемичната болест на сърцето – с 18%.

Хората от 10 до 60 годишна възраст се нуждаят от 1.5 г/3.75 г сол на ден. При по-малките деца и по-възрастните хора отвън тази група, потребността даже понижава. Организмът в действителност има нужда от натрия в нея. Чрез него се реализира провеждането на нервните импулси.

 Бургери

Установената оптималната горна граница за безвреден банкет, над която към този момент съществува риск за здравето, е 2 г натрий/5 грама сол, което е равно на количеството в една чаена лъжичка.

Ако се прекали с приема на сол, то това може да докара до извънредно нездравословни последствия. Бъбреците не съумяват да изхвърлят посредством урината огромното количество натрий, в резултат на което равнището на натрия в кръвта се покачва, свързва се с повече вода и усилва кръвния размер.

 Видове сол

Спрямо това се покачва и кръвното налягане – проблем, водещ след себе си редица други. Остеопорозата, бъбречните камъни, ракът на стомаха, бронхиалната астма са единствено дребна част от тях.

За да не се стига до сходни последствия, би трябвало да ограничим приема на сол. Това не е елементарно, защото към 75% от солта, която одобряваме, се намира в обработените артикули – консерви, салами, сирена, самун, универсални подправки, сосове и така нататък

Около 10% от нея пък е в пресните артикули, които консумираме. Останалите 15% е солта, която прибавяме към храната при готвене или при ястие. И тъкмо тези последни 15% най-лесно могат да се управляват.

Много значимо е да се знае, че най-вече сол, надхвърляща нужната дневна доза, се съдържа в храните от заведения за бързо хранене.

Когато купувате каквито и да е артикули пък, то наложително погледнете наличието на натрий. За да определим сами наличието на сол в тях, умножете наличието на натрия по 2.5.

Когато прибегнете до ограничение приема на сол, ще би трябвало да мине известно време, с цел да свикнете с новия усет. Не купувайте подготвени храни, полуфабрикати, вакумирани и всевъзможни салами. Опитвайте се да си готвите по-често сами, с цел да може да контролирате количеството сол в храната си.

А и да не забравяме, че има здравословна опция на готварската сол, а точно хималайската такава.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР