В България все още няма случай на Омикрон, но в

...
В България все още няма случай на Омикрон, но в
Коментари Харесай

Преболедуване или ваксини - кое е по-доброто срещу Омикрон?

В България към момента няма случай на Омикрон, само че в Националния център по заразни и паразитни заболявания се правят интензивни проучвания. Въпросът е не в случай че, а по кое време ще се появи Омикрон у нас, съобщи пред НоваНюз вирусологът проф. Нели Корсун. „ Всичко зависи от инфекциозността на вируса. Все още не е открито дали той е по-заразен от разновидността Делта ”, добави тя.

„ Не единствено огромният брой разновидности е притеснителен, само че и съществуването на такива, които са виновни за нараснала заразност. Други разновидности пък придават дарба на вируса да заобикаля имунитета, основан от предходно заболяване или от имунизация ”, разяснява още Корсун.

На въпрос кой имунитет при Омикрон е по-силен - този при преболедуване, или този при имунизация, тя отговори: „ Засега няма безапелационни данни за това. Има обаче обява в сп. " Нейчър ", която демонстрира, че мощно мутирал вид на синтетичен вирус с 20 разновидности в шиповия ангитен (а Омикрон има 30) е безусловно устойчив към антителата и от преболедували, и от имунизирани ”.

„ Необходими са най-малко 2-3 седмици, с цел да се получат безапелационни резултати за това доколко Омикрон ще докара до понижаване резултата на имунизациите и на обезвреждащите антитела при преболедувалите ”, разяснява вирусологът.

„ СЗО смята, че затварянето на граници е неправилна реакция, тъй като това няма да спре разпространяването на новия вид, а единствено ще се забави вноса му. Това пък ще даде опция на здравните системи да се приготвят ”, счита тя.

Проф. Нели Корсун  разяснява и опцията за наложителна имунизация. „ Тя би съдействала за ограничението на ковид. Това обаче е последна мярка и то в случай, че други ограничения, които са ориентирани към увещание на популацията да се имунизира, не дават нужния резултат ”, сподели тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР