В България в сферата на културата работят повече от 67

...
В България в сферата на културата работят повече от 67
Коментари Харесай

Слабаков: Трябва да намерим подход за решаване на проблема с авторските права

В България в областта на културата работят повече от 67 хиляди индивида, само че това не значи, че проблемите на българската просвета са проблеми единствено на моята страна, това съобщи българският представител в Европейския парламент Андрей Слабаков по време на полемика, която е част от изнесеното съвещание на Групата на Европейските консерватори и реформисти в София.

Дискусията беше отдадена на тематиката с използването на авторските права в Европейски Съюз: универсално право на създателите за заплащане. Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков са домакини на събитието, в което присъединяване взеха и представители на „ Филмаутор “, „ Артистаутор “ и Българската асоциация на музикалните продуценти.

Културата в цяла Европа е област, която пострада първа от пандемията и стартира да се възвръща последна. Местата, които бяха затворени най-дълго, бяха театралните подиуми, оперните зали и кинотеатрите. Нещо повече, извънредно доста време мина преди хората да стартират да ги посещават всеобщо и без боязън. Затова едно от най-важните неща е тези, които основават просвета, да бъдат подкрепени трайно и стабилно, добави евродепутатът и означи:

 „ Огромна част от хората, които „ вършат “ културата на Европа не са на трудови контракти, а сами се обезпечават. Затова е доста значимо да продължаваме да се опитваме да не се основава напрежение сред създателите, които са „ на щат “, и техните сътрудници, които са на „ свободна процедура “. Нещо повече, и едните, и другите от тях, които основават културен артикул, би трябвало да имат обезпечени авторски права. “

Горе-долу преди две години – на 9 декември 2020 година – в разгара на пандемията, проведох онлайн среща под надпис „ Културно възобновяване и авторски права. Бъдещето на Европа “. То беше стимулирано от продължаващите към оня миг договаряния сред съдружие „ Филмаутор “ и Българската асоциация на кабелните и информационни оператори (БАККО) по отношение на установяване на дължимите хонорари за създатели и продуценти на аудиовизуални творби при препредаване. Две години по-късно изолираност няма. Какъв е резултатът от договарянията, запита Слабаков и добави:

„ Какво се случва и с битката с пиратството, свързани с книгите. Как да уредим въпроса с онлайн платформите за шерване на видео и музика? Изобщо проблемите, доколкото ги има, дали са проблем в законодателната уредба или по-скоро става дума за въпрос, обвързван с нейното използване? Знам, че огромна част от проблемите са трупани с години, само че също по този начин съм сигурен, че откакто са основани от хора, те са не нерешими, а нерешени. “

Затова е забавно мнението на българските креативен съюзи и по какъв начин се вземат решение такива и други проблеми в Европа. Смятам, че този въпрос е значим, тъй като би трябвало да търсим и намерим допустимо най-справедливия метод, който освен оказва помощ на културните дейци, само че щади достойнството и достолепието на всички сътрудници и техните фамилии, сподели Андрей Слабаков.

След работния панел за авторското право българският представител на Вътрешна македонска революционна организация в Групата на Европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков провежда идната полемика, която се организира в Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Тя бе на тематика: „ Насърчаване на европейското културно съдействие. “ Участници в този панел бяха шефът на Народен спектакъл „ Иван Вазов “ Васил Василев, шефът на Сатиричния спектакъл „ Алеко Константинов “ Калин Сърменов, шефът на Малък градски спектакъл зад канала Бина Харалампиева, ръководителят на стратегии и планове в спектакъл „ София “ Катерина Христова, шефът на спектакъл „ Българска войска “ Мирослав Пашов, заместник-директорът на Полския сценичен институт доктор Ярослав Цимерман и президентът на Театро „ Стабилен “ в Катания проф. Рита Гари.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР