В България те бяха разкрити: корумпирани служители от мрежа за

...
В България те бяха разкрити: корумпирани служители от мрежа за
Коментари Харесай

България и другите: доходният бизнес с европейски паспорти

В България те бяха разкрити: корумпирани чиновници от мрежа за предоставяне на българско поданство против пари. България обаче не е единствената страна в Европа, търгуваща с паспорти. В някои това даже е публична политика.
 От 2014 година прокуратурата знаела за нелегално давано бг поданство  Корупцията в ДАБЧ била най-сериозният случай в новата ни история
Гражданството на страна-членка на Европейски Съюз или безсрочните разрешителни за непрекъснато престояване в общността са измежду най-търсените, само че в същото време и едни от най-трудните за приемане публични документи. Засиленото им търсене през последните години сътвори един пазар, на който корумпирани чиновници в доста европейски страни печелят посредством подправяне на документи. И освен това: доста европейски страни също са решили да печелят от това и въртят търговия с раздаването на поданство и разрешителни за престояване с така наречените " златни визи ".

Най-пресният случай за това е от България. В началото на предходната седмица там краткотрайно бяха задържани десетки чиновници, които години наред незаконно са издавали удостоверения за български генезис на жители на Македония, Молдова и Украйна - против пари.

Съгласно българското законодателство, всеки, който има такова уверение за български генезис, може да получи българско поданство. Отговорна за издаването на сходни удостоверeния е Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ). Уволненият в понеделник неин началник Петър Харалампиев също е измежду арестуваните. Той е бил мозъкът на корупционната мрежа.

Вътрешни борби за власт

Всъщност казусът е прочут от дълго време. Още през 2012 година българската редакция на Дойче веле беше измежду първите медии, съобщили за злоупотреби с издаването на удостоверения за генезис. Бившата ръководителка на отдела за българско поданство в Министерството на правораздаването Катя Матева още от 2013 година неведнъж е уведомила директните ис началници в държавното управление, а през 2014 -та някогашният зам.-министър на правораздаването Петко Петков алармира служебния министър-председател Георги Близнашки. Нищо обаче не се случва.

За Дъждовни води Катя Матева споделя, че години наред е била подложена на политически напън, довел в последна сметка до цялостната ѝ изолираност в Министерството на правораздаването. А през септември 2017 година е била уволнена. Петко Петков пък е именуван родоизменник от негови сътрудници в политиката. И двамата - и Матева, и Петков - настояват пред Дъждовни води, че до момента явно е липсвала политическа воля за преустановяване на корупционния бизнес с българското поданство.

А това, че този път въпреки всичко се стигна до задържането на виновни лица, може да си разбираем с вътрешните политически битки за власт измежду българското държавно управление - сред ГЕРБ на премиера Борисов и десните националисти от " Обединени патриоти ", от една страна, и сред самите обединени патриоти, от друга. Наблюдатели допускат, че с арестите на чиновници на ДАБЧ, следена от Обединените патриоти, министър председателят Борисов изпраща сигнален сигнал към своите съдружни сътрудници.

Примерът Румъния и Унгария

Засега не е ясно, дали абсурдът ще приключи търговията с удостоверения за български генезис, и дали ще бъде потърсена правосъдна отговорност от виновните лица. При това България надалеч не е единствената страна с сходна процедура.

В Румъния и Унгария удостоверението за генезис също дава право за придобиване на поданство. В Румъния за този документ аплайват доста молдовци - 2/3 от жителите на Молдова са от румънски генезис. В Украйна също живеят огромни румънски и маджарски малцинства. Журналистически следствия демонстрират, че в Румъния и Унгария също се издават подправени удостоверения за генезис - хиляди украинци и руснаци са се сдобили по този метод с румънско или унгарско поданство, настояват проверяващите публицисти.

Подобни са измеренията и на публично практикуваната търговия с поданство и разрешителни за престой под мотото " златна виза ". В този случай жители на трети страни могат да получат европейско поданство или право за непрекъснато престояване в страна от Европейски Съюз против възнаграждение или обилни вложения. Половината от страните-членки на Европейски Съюз оферират такива стратегии, измежду които и България, Гърция, Англия, Латвия, Малта, Австрия, Португалия, Испания, Унгария, Кипър.

Бизнес за 25 милиарда евро

През последните 10 години по този метод са били продадени минимум 6 000 европейски паспорти и 100 000 разрешителни за непрекъснато престояване, настояват от неправителствените организации " Трансперънси интернешънъл " и Global Witness. Общите доходи от тези стратегии възлизат на минимум 25 милиарда евро. Правозащитниците настояват, че по този метод се подтиква прането на пари и се дава леговище на незаконни предприемачи. В тази връзка двете организации приканват Европейски Съюз незабавно да прекрати тази процедура.

Един от най-ярките случаи е унгарската стратегия " златна виза ", която беше в действие до 2017 година, и за която няма съвсем никакви публични данни. Журналистите от унгарския Център за проверяваща публицистика " Директ36 " разкриха, че измежду възползвалите се от тази стратегия апропо има и съветски политици, близки до високопоставени чиновници на тайните служби, както и доближени лица на сирийския деспот Асад. Също и умрелият през 2017 година саудитски предприемач, търсен от Съединени американски щати за банкови измами и пране на пари, Гаит Фараон е получил право на непрекъснат престой в Унгария и е кандидатствал също и за поданство.

" Тази бизнес-практика заплашва сигурността освен на Унгария, само че и на целия Европейски Съюз ", споделя журналистът от " Директ36 " Андраш Петьо в диалог с Дъждовни води. " При това има и едно забавно несъгласие. От една страна унгарското държавно управление борбено се опълчва на миграцията. А с програмата " златна виза " позволява всеобщо в страната хора от трети страни, които нормално никой не ревизира ", споделя той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР