В България ще има големи количества бракувани ваксини. Това каза

...
В България ще има големи количества бракувани ваксини. Това каза
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Eто кои хора трябва задължително да се ваксинират

В България ще има огромни количества бракувани ваксини. Това сподели зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Николай Брънзалов пред Българска национална телевизия.

„ Темпът на имунизация на процедура е западнал. Причините са доста, само че това е реалност, който не приказва добре за това какво ще се случи при една последваща вълна.

Дано да ни подмине леко. Няма към този момент проблеми с логистиката и всеки, който пожелае, може за минути да откри вид да се имунизира и да се отбрани. Всички медицински експерти са подготвени да го създадат “, уточни Брънзалов.
„ След като приказваме за тласъци, най-големият тласък е човек да разбере, че би трябвало да се имунизира.

Сега бяхме в предизборна акция, само че никой политик не сподели, че е добре този народ да се имунизира, с цел да бъде по-здрав. Кампанията би трябвало да бъде по някакъв тип пропагандна и медиите също можеха да се включат интензивно.

Относно логистиката на имунизацията, за мен обяснението е, че една компания много ваксини съумя да осъществя на пазара, само че тя създава още 6 дози в един флакон.

Относно логистиката нещата могат да се ускорят, в случай че въпросната компания и всички компании стартират да създават еднодозови ваксини, които да можем да съхраняваме в хладилници от 2 до 8 градуса за към един месец.

Лекарят е мощен и убеждава, когато пациентът му е в кабинета. Когато имаме флаконче, за което е нужно да събереш 6 пациенти, е по-трудно “, съобщи Брънзалов.

„ До този миг ние можем да се похвалим, че доста малко ваксини към момента хвърляме. Успяваме да се оправяме доста добре към момента с тези ваксини, които са декларирани от нас.

Хвърлянето на ваксини не приказва добре за планирането на доставки на имунизациите, както и за това да се види техният период на валидност, откакто са планувани. Ако всяка ваксина е настрана, ще има повече искащи да се имунизират.

Тези аргументи доведоха до това, че в България ще има огромни количества бракувани ваксини “, добави той.

„ Да има ли вход за имунизирани би било тежко политическо решение и надали ще се случи в изискванията на народна власт.

Много европейски страни, където не можем да кажем, че има липса на народна власт, вкарват наложителна имунизация изключително в някои сектори.

Не бих споделил, че в България това се постанова на този стадий, само че съгласно мен животът ще го наложи, изключително за специалности, свързани с контакт с доста други хора. Те наложително би трябвало да бъдат имунизирани, само че не със закон или напън “, съобщи той.

„ След като страната може да си разрешава ваучери като тласъци, всяка една мярка, която ще докара до ускорение на процеса на имунизация, аз ще я харесам и одобря. Има и доста непопулярни способи като томболи, само че това не може да докара до внезапен скок на този развой.

Предполагам, че би трябвало да мине време. Ние в този момент можем да се похвалим с съвършена статистика на заболяемостта, а и се вършат доста проби.

Тръгнахме оттова, че не знаехме какво е PCR тест, нямаше и маски. Вече тези неща са вкарани в естествени коловози, само че го докарахме още веднъж до състояние, в което хората би трябвало да схванат “, уточни Брънзалов.

По тематиката за новия проект на Министерството на здравеопазването за деяние при нова върна, Брънзалов уточни: „ Планът ще бъде следван, тъй като е построен въз основа на опита с развиването на епидемиологичния развой в България.

Преди не знаехме какво се случва при такава заболеваемост, по какъв начин да реагират лечебните заведение и доколко здравната система ще издържи. Тя устоя и се държа доста добре. Това е един синтез какво се случва при избран тип заболеваемост “.

„ Не би трябвало да търсим минуси, дано да се учим от плюсовете, а не да ровим за минуси. Новият проект е построен въз основа на опита от преди този момент.

Трябва да се има поради и нещата по какъв начин стават по райони. Епидемичният развой е огнище на болест, преносители и гостоприемник, подготвен да се разболее. Да си представим какво можеше да се случи, в случай че нямаше такива ограничения “, добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР