В България се снимат вече много индийски филми, но виждаме

...
В България се снимат вече много индийски филми, но виждаме
Коментари Харесай

Индия иска да си сътрудничим в киното, в медицината и космическите изследвания

В България се снимат към този момент доста индийски филми, само че виждаме още благоприятни условия за съдействие - в региона на индийската обичайната медицина, както и при галактическите проучвания. Това е отбелязал индийският държавен министър на външните работи Велламвелли Муралиидхаран, който е имал среща в Мадрид с българския вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, оповестиха от външното министерство. Двамата са разговаряли в границите на 14-та среща на министрите на външните работи на Форума "Азия-Европа " (АСЕМ).

България е най-големият производител на лавандула, а в света сме известни и с розовото масло, употребявано в парфюмерийната промишленост. Интересен факт е, че Индия внася кориандър от България. Според Захариева двете страни би трябвало да употребяват и обстоятелството, че са хъбове за ИТ компании в своите райони.

Редица български артикули имат капацитет да участват по-осезаемо на индийския пазар - селскостопанска продукция, парфюмерия и козметика, артикули на химическата индустрия, машини за хранително-вкусовата индустрия, авточасти.

Същевременно от земеделските култури България обичайно изнася за индийския пазар кориандър и от време на време по-големи количества пшеница. По данни от PHD Research Bureau, през финансовата 2018-2019 година добивите на пшеница в Индия доближават рекордни 100 млн. тона, само че добивите на кориандър в страната са едвам 468 хиляди тона при създадени 710 хиляди тона през миналата година.

Износът ни за Индия през първото полугодие на тази година възлиза на 65.8 млн. щ.д. - главно химически торове, табла, конзоли, принадлежности и апарати, чугунен скрап, и други. Вносът от Индия в интервала януари-юни е за 101,3 млн. щ.д. главно хетероциклени съединения, занемарен алуминий, лекарства.

През предходната година публично посещаване у нас направи президентът на Индия господин Рам Натх Ковинд, а през 2019 година на работна аудиенция в България бе министърът на външните работи на Индия госпожа Сушма Сварадж. През тази година в коридорите на 74-та сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации бе извършена среща сред министър Екатерина Захариева и с новия министър на външните работи на Индия доктор Субрахманям Джаишанкар.

Индийската стопанска система нараства със 7% и се обрисува като най-бързо разрастващата се стопанска система в света. Очаква се тя да бъде една от трите топ стопански сили на света през идващите 10-15 години, като стопанската система на страната е подкрепена от мощна народна власт и интернационалните партньорства.

Реално българският експорт за Индия е по-голям, само че част от износа за Индия минава през Сингапур и оттова се реекспортира за Индия, което статистиката регистрира като български експорт за Сингапур. Между Индия и Сингапур има подписано Всеобхватно съглашение за икономическо съдействие, в действие от 2005 година, което планува либерализация на търговията сред двете страни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР