В България се ситуира регионален координационен център, който ще управлява

...
В България се ситуира регионален координационен център, който ще управлява
Коментари Харесай

След срещи в Брюксел: Може да няма поскъпване на природния газ

В България се ситуира районен координационен център, който ще ръководи общата приложимост на газовата и на електрическата инфраструктура за Югоизточна Европа, Италия и района като цяло.Това сподели вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на брифинг в Брюксел след срещи в Европейската комисия.

Посещението на Василев, който е придружаван и от министъра на енергетиката Александър Николов, е обвързвано с решението на "Газпром " да спре доставките на природен газ за България

Никога не сме напускали контракта с "Газпром ", "Газпром " спря да извършва контракта едностранно. Брюксел ясно съобщи, че заплащания в рубли са нарушаване на глобите, тъй че заплащанията няма по какъв начин да бъдат направени по метода, по който желае "Газпром ", съобщи Василев.

Той уточни, че след днешните срещи предстоящите цени на природния газ за България може да са по-изгодни от тези на "Газпром ", като разясни, че решението за общите европейски поръчки на газ ще бъде взето в средата на май.

Ако сделките, които вършим, се осъществят, може да няма покачване на цената на газа, разяснява енергийният министър Александър Николов.

Асен Василев заяви, че сега доста деликатно се преглеждат договорите с "Газпром ". Поискали сме правна помощ. Обследваме всички варианти. Ако имаме съображение, ще ги съдим, акцентира той.

Мисля, че решението, което вземаме сега, е най-хубавото за българския бизнес и за българските жители, добави вицепремиерът.

По думите му няма никакъв проблем с доставките на природен газ за идната зима.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР