В България се наблюдава огромен незаконен пазар на тютюн за

...
В България се наблюдава огромен незаконен пазар на тютюн за
Коментари Харесай

75% от тютюна за свиване в страната е контрабанда

В България се следи голям противозаконен пазар на тютюн за ръчно стесняване на цигари. Това демонстрират данни на Института за пазарна стопанска система (ИПИ), който разгласява подробен разбор на акцизната политика по отношение на тютюневите произведения в България и резултатите върху противозаконния пазар на тютюневи произведения. Прегледът на ИПИ е за интервала 2007-2017 година и цели възстановяване на водените политики и превъзмогване на тези институционални недостатъци, които дават почва за противозаконна търговия с тютюневи произведения в България.

Незаконната търговия при тютюнът за стесняване доближава до над 75% от общия пазар на продукта. Това се равнява на към 646 тона насипен тютюн - нарязан тютюн, който се продава на кг, опакован в пликове без етикет и отвън законните канали за продажба.

Тези 75% от общия пазар на тютюна за стесняване или 646 тона насипен тютюн са равносилни на 861 млн. къса еквивалент на класическа цигара (0,75 грама на цигара), изясняват от ИПИ.

86% от всичкия противозаконен тютюн за стесняване на пазара е с локален генезис , създава се в България.

 Снимка 337666
Източник:

 Властта бори контрабандата, опозицията не има вяра Обновена
Властта бори контрабандата, опозицията не има вяра

Службите рапортуват за контрабандата

Според статистиката на ИПИ, направена на база на данни от Агенция " Митници ", през 2016 година противозаконната търговия на цигари у нас е била с дял на пазара от 6.8% .
За равносметка - през 2015 година този дял е бил 11.6%, а през 2014 година - 18.5%, което демонстрира спад на противозаконната търговия на цигари.

Най-фрапантна е била противозаконната търговия на цигари през 2010 година, когато контрабандата е достигала до 30% от целия пазар на тези произведения.

 Снимка 337664
Източник:


Данните на ИПИ сочат, че през 2016 година страната ни е изгубила близо 200 млн. лева от противозаконната търговия с тютюневи произведения . През 2015 година загубите са били 324 млн. лева, а през 2014 - 485 млн. лева През 2010 година - 805 млн. лева

За последните 10 години (в интервала 2007 - 2016 г.) приходите от противозаконна търговия с цигари възлизат на 2.5 - 3.5 милиарда лв. , надлежно с тази сума бюджетът на страната е бил ощетен.
" Това е запас, които в огромната си част се влива в проведената престъпност и основава благоприятни условия за корумпиране по високите и ниските етажи на властта ", показват от ИПИ.

 Уговорката е служителите на реда да съберат спомагателните 100 млн. лева от контрабанда
Уговорката е служителите на реда да съберат спомагателните 100 млн. лева от контрабанда

Илия Кузманов: Парите не са подарък

Данните сочат още, че немалка част от противозаконната търговия у нас в действителност няма външен източник - тя се основава и развива в границите на страната. Това значи, че битката с противозаконната търговия не следва да се насочва единствено и само към запазване на границите, а и към по-ефективен надзор по отношение на производството на цигари в страната , пояснява института.

Въпреки спада на противозаконната търговия с цигари през последните години до към 7% от общия пазар през 2016 година, отрицателните резултати остават съществени.

За 2016 година незаконните цигари у нас са били близо 1 милиарда къса, което е предизвикало вреда на стойност 200 млн. лева

Прегледът на ИПИ на акцизната политика по отношение на тютюневите произведения в България през последните 10 години води до няколко доста ясни извода.

 Борисов успокоява служителите на реда със 100 млн. лева в допълнение за заплати Обновена
Борисов успокоява служителите на реда със 100 млн. лева в допълнение за заплати

Полицаите обмислят преустановяване на митингите

На първо място се удостоверява, че недалновидната акцизна политика може да има доста тежки отрицателни последствия и да подкопае постигането на двете съществени политически цели - здравната (намаляване на тютюнопушенето) и данъчната (стабилни доходи в бюджета от облагане на тютюневи изделия).

Прекомерното и внезапното повишаване на акцизната тежест непроменяемо води до растеж на противозаконния пазар, който не може да бъде овладян единствено с контролни механизми.

 Снимка 337660
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР