В България подходът ЛИДЕР се прилага успешно вече десет години.

...
В България подходът ЛИДЕР се прилага успешно вече десет години.
Коментари Харесай

Мярката за земеделие ЛИДЕР обхваща 800 000 души

В България методът ЛИДЕР се ползва сполучливо към този момент 10 години. Резултатите досега са сполучливо изпълнени 35 тактики за локално развиване през програмния интервал 2007 – 2013 година и финансирани към 1 500 плана. Това сподели заместник-министърът на земеделието доктор Лозана Василева при откриването на четвъртата Международна конференция по метода ЛИДЕР/Водено от общностите локално развиване (ВОМР).

"Обхванатата от тактиките територия е 25% от селските региони на страната, а популацията – към 800 000 души от най-слабо развитите територии на България. Значението на метода на равнище Европейски съюз става все по-голямо, а някои от моделите на финансиране, които сполучливо се ползват до момента към този момент са част от националните политики. През сегашния програмен интервал България се включи към страните които ползват многофондово финансиране на тактиките за водено от общностите локално развиване, като МИГ могат да получават средства с изключение на от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони, също и от Европейския обществен фонд, Европейския фонд за районно развиване и Европейския фонд за морско дело и риболовство “, уточни доктор Василева.

Тя акцентира, че 19 от утвърдените досега 40 локални инициативни групи са присъединили повече от един фонд в тактиките си. В момента тече оценката и на последните локални инициативни групи, които ще бъдат утвърдени за осъществяване на тактики, като прогнозите на Управляващия орган на Програмата за развиване на селските региони са до края на интервала да действат повече от 60 локални инициативни групи.

Д-р Лозана Василева приветства присъстващите от името на министъра на земеделието,храните и горите Румен Порожанов и пожела ползотворна работа на интернационалната конференция.

Във форума вземат участие към 200 представители на локални инициативни групи от близо 20 страни от и отвън Европейски Съюз, както и специалисти от Европейската комисия, ръководещи органи и разплащателни организации от страни-членки на Европейски Съюз, национални селски мрежи и ЛИДЕР асоциации.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР