В България нивото на застрахователното проникване остава много ниско. Доминира

...
В България нивото на застрахователното проникване остава много ниско. Доминира
Коментари Харесай

Автомобилното застраховане продължава да доминира пазара в България

В България равнището на застрахователното навлизане остава доста ниско. Доминира автомобилното обезпечаване, а огромна част от работата на бранша зависи от регулациите, т.е. от страната, която дефинира разпоредбите. Това е един от главните заключения в проучването на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) " Застраховането в България - стопански отпечатък и провокации пред развиването " по поръчка на Асоциацията на българските застрахователи.

Застраховането има дълготраен дял в стопанската система в порядъка на 2-2.5 на 100 от Брутният вътрешен продукт през последните 15 години. Застрахователите са относително огромни работодатели в региона на финансовите услуги. Освен това броят на заетите в стопанската система последователно понижава, а застраховането задържа равнище, изясни Лъчезар Богданов, основен икономист на института, представен от Българска телеграфна агенция. Общото обезпечаване изплаща близо 82 на 100 от всички компенсации в България и от тях 84 на 100 са по автомобилни застраховки.
Делът на компенсациите към брутния вътрешен артикул (БВП) в България е 1 %, до момента в който в доста страни на Източна Европа е сред 1.2 и 1.8 на 100 от Брутният вътрешен продукт. В развитите страни на Европейски Съюз делът на компенсациите към Брутният вътрешен продукт е сред 3 и 5 на 100. В някои страни това съответствие е още по-голямо, в Нидерландия, да вземем за пример, е над 10 % от Брутният вътрешен продукт, сподели Лъчезар Богданов.

Държавата задължава избрани хора да се застраховат и този способ работи добре, уточни Петя Георгиева, икономист от ИПИ. Освен " Гражданска отговорност ", има още 70 типа други случи за наложително обезпечаване, само че някои от тях не са ефикасни, тъй като липсва надзор, добавя тя. Такива застраховки са да вземем за пример вноските по " Гражданска отговорност " в Гаранционния фонд, поддръжката на земеделските стопани, застраховката за трудова акцидент и за професионална активност, уточни тя.

По думите й наложителните застраховки не са най-хубавият вид за развиване на бранша. Има благоприятни условия за застрахователите, свързани с смяната на климата, като наводнения, пожари и други естествени бедствия. Крайно невисок е делът и на медицинските застраховки, само че фирмите могат мъчно да се развиват в тази област поради ролята на здравната каса. При промени в опазването на здравето има огромни благоприятни условия за присъединяване на застрахователите, сподели още Георгиева.

Държавата, като се изключи че иззема част от прихода на компаниите, се намесва директно, като измества застрахователите в тяхната активност по места. Държавата основава и тласъци, упования измежду хората за справяне с вредите от естествените бедствия, сподели още Георгиева.

Обхватът на застраховка " Гражданска отговорност " е по-голям за предходната година от броя на колите и доближава неуместните 112 % от техния брой, сподели Румен Ерусалимов от Стопанска академия " Д. А. Ценов " - Свищов. Това става посредством пазаруването на полицата на вноски. Ако човек не помни да направи втора и последваща вноска, подписва нова лавица, само че остарялата не се маха от системата на Гаранционния фонд, изясни той.

Обхватът на застраховка " Каско на МПС " е 24 %, уточни Ерусалимов. Има. Това е огромната роля на компаниите и застрахователните брокери да обяснят на хората, че цените на застрахователните награди са налични, сподели Румен Ерусалимов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР