В България можеш да забраниш рекламата на хазарт със закон,

...
В България можеш да забраниш рекламата на хазарт със закон,
Коментари Харесай

Можеш да спреш рекламата със закон - но не можеш да спреш лошия вкус в рекламата

В България можеш да забраниш рекламата на хазарт със закон, само че няма мощ, която да забрани неприятния усет в цялата останала реклама.

А неприятният усет може да опростачи и сладолед във фунийка с бранд " Фамилия ", както се видя по посредствения комизъм в новата акция на Nestle.

През 2024 година някой е решил за съответно да разгърне билбордове в София с надписи " Най го обичам, преди да свърши... " до силиконовото деколте на инфлуенсърката Ивка Бейбе (24 г.).

В телевизионния клип на същия сладолед се появява и друга звезда на Instagram-поколението Даяна (27 г.), която се кълне, че " Друго не близва ".

" Сезонът на дините ", в който българските рекламисти третираха младите дами като секс играчки, сякаш трябваше да е завършил от дълго време.

Някъде по същото времето слоганът " Прекалено съм хубава, с цел да работя " спря да е комичен и стартира да става противоположен на милениълите и поколението Z.

Не е ясно по какъв начин международна компания като Nestle, чиито хранителни артикули са ориентирани основно към деца, младежи и млади родители, е дала утвърждение на този вид " хармония ".

Това не е първата реклама на Nestle България с двусмисления слоган " Друго не лизвам ". Най-безобидният им клип е с момче на тийнейджърска възраст, което предлага на Александра Богданска да я почерпи със сладолед " Фамилия Галакси ", а тя му дава отговор с " Малък си ".

Този път подтекст няма. Фалическите асоциации се " набиват с двеста ", както споделяше един някогашен министър-председател.

В България съществува Етичен кодекс за реклама, който не разрешава " детайли, които нарушават положителните нрави или могат да се дефинират като вулгарни или отблъскващи съгласно общоприетите морални правила ".
Търговската връзка не би трябвало и да " промотира прекомерна неустойчивост на сексуалността ".Специална грижа следва да бъде полагана при комерсиалната връзка, ориентирана към деца и подрастващи. " Такава връзка не би трябвало да подкопава общоприетите правила за благовъзпитание и публично държание ", написа в Етичния кодекс.
Самите рекламодатели са тези, които би трябвало да залагат стандарти за качество на цялата промишленост. Не просто да не заплащат за просташки шегички, а да изискват отговорно държание от лицата си.

Критичната противоположна връзка, която се вижда на всички места в обществените мрежи, би трябвало да накара и инфлуенсърите да се замислят за личните си избори.

И да се научат, че имат право и да отхвърлят оферти за глупави реклами, тъй като има огромна разлика сред провокация и дивотия - а простотията пречи на личната им кариера.

Ивка Бейбе е известна с YouTube-анкети за половите прекарвания на гостите в поп-фолк клубовете на България - таргет на алкохола, енергийните питиета, вейповете и пачките със салфетки. Няма неприятно, тя си има аудитория, която търси тъкмо този тип занимания.

Но с цялото почитание към изобретателния ентусиазъм и упоритости на българското инфлуенсърство, в " Най го обичам преди да свърши " няма никаква добавена стойност за Nestle.

Лесно е да си купиш инфлуенсър. Уважение не се купува.

Посредствеността води след себе си дълга опашка на репутационни вреди - информация със абсурда с Тото и Тити Папазов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР