В България има признаци за надценяване на цените на жилищата.За

...
В България има признаци за надценяване на цените на жилищата.За
Коментари Харесай

Европа предупреди: Имотен балон се надува в България

В България има признаци за надценяване на цените на жилищата.

За това предизвестява Европейският съвет за систематичен риск (ЕССР), който беше основан през 2010 година, с цел да следи финансовата система на Европейски Съюз и да предотвратява и понижава систематични опасности. Освен към България, предупреждения  са отправени и към Хърватия, Унгария, Лихтенщайн и Словакия, заяви investor.bg.

Съветът предизвести, че главните уязвимости в бранша на жилищните парцели в нашата страна в средносрочен проект са високият растеж на ипотечните заеми, признаците за надценяване на цените и отсъствието на ориентирани към кредитополучателите ограничения, които да смекчат насъбраните опасности в жилищния бранш.

Съветът отбелязва, че цените на жилищата в България са отбелязвали сдържан растеж през последните две години доникъде на 2020 година от приблизително към 3,5%. След това обаче растежът на цените на жилищата се форсира до към 7% към средата на 2021 година

В същото време годишният растеж на заемите за семействата за закупуване на жилище се е ускорил доста през последните години в България, достигайки до 13% в действителни изражения през август 2021 година, отбелязва ЕССР. По данни на Европейския банков орган равнището на неприятните заеми в жилищния бранш в България е 5,3% към второто тримесечие на 2021 година В същото време коефициентът на покритие на тези заеми (48,1% по отношение на 25,7% в Европейски Съюз като цяло) е значим неутрализиращ фактор, написа още Съветът.

Според ЕССР въпреки делът на ипотечните заеми в портфейлите на банките в България да е стеснен в съпоставяне със страните членки на Европейски Съюз като цяло, а равнището на задлъжнялост на семействата сега да е ниско, удобните условия за ипотечно финансиране може да основат риск в средносрочен проект от спираловидно развиване сред цените на жилищата и ипотечните заеми.

От една страна, растящите цени на жилищата значат, че цената на обезпеченията на ипотечните заеми пораства, а затова се стига до повишение на задлъжнялостта на кредитополучателите. От друга страна, растежът на цените на жилищата всекидневно е съпроводен от позитивни макроикономически развития, което може да докара до разхлабване на стандартите за кредитиране на банките. В същото време растящото предложение на ипотечни заеми може да подложи цените на жилищата на спомагателен напън към повишение. В средносрочен проект сходна серпантина може да докара до провокиран от заемите балон на жилищните цени и несъразмерна задлъжнялост на семействата, предизвестява ЕССР.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР