В България има нужда от национален център за наблюдение, реакция

...
В България има нужда от национален център за наблюдение, реакция
Коментари Харесай

Център за наблюдение и реакция на природни бедствия иска президентът

В България има потребност от народен център за наблюдаване, реакция и ръководство в случаи на естествени бедствия и рецесии. Това стана ясно от диалогът на президента Румен Радев с началника на защитата ген. Андрей Боцев, шефа на основна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " към Министерство на вътрешните работи основен комисар Николай Николов, Петър Горновски, ръководител на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) и Кирил Войнов, шеф на основна дирекция " Надзор на язовирните стени и оборудванията " в ДАМТН.

Такъв център ще може в действително време да разпознава евентуални закани за популацията и да подхваща своевременни ограничения за отбрана на жителите.

Повод за срещата беше оповестеното бедствено състояние в Община Хайредин и заплахата от наводнения в страната. Главен комисар Николай Николов увери президента, че няма директна опасност за популацията. Всички нужни ограничения са взети, посочи Николов и добави, че има подготвеност за реакция.

Всички участнци в срещата са единомислещи, че у нас би трябвало да се сътвори система за техническо наблюдаване на язовирите на национално равнище . Това са подхванатите ограничения в Бургаска област.

Питан е и Института за галактически проучвания и технологии (ИКИТ) при Българска академия на науките за въвеждането на сателитно наблюдаване на рисковите язовири у нас. Предприети са дейности за систематизиране и профилактика на рисковите водоеми в България, осведоми ръководителят на ДАМТН Петър Горновски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР