В България гулията е известна и като земна ябълка. Тя

...
В България гулията е известна и като земна ябълка. Тя
Коментари Харесай

Гулия: Съкровище в земята с много ценни качества

В България гулията е известна и като земна ябълка. Тя е неповторим кореноплоден зарзават, естествен артикул с доста лечебни качества. Може да се обработва по всички способи и отново резервира лечебните си свойства.

Богата на витамини и минерали, съдържа доста повече желязо от морковите, ряпата и цвеклото. В нея има калий, калций, магнезий, цинк, хром, силиций, желязо, натрий и други минерали. С това си благосъстояние на витамини е потребен артикул за укрепване на имунната система, ендокринната, нервната система и усъвършенства качеството на кръвта.

Съдържа огромно количество пектин, целулоза, мазнини, белтъчини и аминокиселини. В земната ябълка се съдържат органични поликиселини, като лимонена, ябълкова, малинова, янтърна. В композиция с витамин С, тя пази клетките на организма от остаряване, има и мощно антиоксидантно деяние.

Едно от най скъпите ѝ качества е, че е богата на естествения аналог на инсулина - инулин. Това ѝ наличие я прави потребна за хора, страдащи от диабет.

 Земна Ябълка

Гулията оказва помощ да се възвърне зрението, оказва помощ при малокръвие и атеросклероза. Инулинът в нея има свойството да възвръща работата на стомашно-чревния тракт и да всмуква токсичните субстанции в червата и кръвта. Така тя се оказва потребна и за активността на черния дроб и жлъчката.

Сега е сезонът на гулията, не я подминавайте и си пригответе вкусна и здравословна салата или туршия през зимата, когато доматите и краставиците не са по този начин вкусни. Идва времето на грипните и вирусни инфекции, яжте гулия, с цел да се увеличи защитната мощ на организма против инфекциите, а също по този начин ще се усъвършенства и микрофлората в червата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР