В България електрическите превозни средства навлизат с по-бавни темпове от

...
В България електрическите превозни средства навлизат с по-бавни темпове от
Коментари Харесай

Защо в България се купуват по-малко електроавтомобили

В България електрическите транспортни средства навлизат с по-бавни темпове от други страни в Европа. Eксперти показват, че измежду аргументите за това са отсъствието на цялостна държавна политика, неналичието на финансови тласъци за купувачите, както и неразвитата инфраструктура за зареждане на коли на ток.

По данни на европейската асоциация на автомобилните производители за деветте месеца на годината растежът на записаните леки коли на ток у нас е над 170 % по отношение на същият интервал на предходната година, само че в действителност става въпрос за малко над двеста електроавтомобила. Българите не могат да си разрешат финансово лека кола на ток.

" Карам дизелов автомобил доста остарял. Все още не сме финансово готови за електрически автомобили в тази страна. Иначе ми се кара, не е като да не ми се кара ".

" В момента цените още не могат да ме изкушат, доста са високи ".

Използването на електрически автомобил в България излиза най на ниска цена в Европейски Съюз.

" От София до Пловдив цената някъде ще излезе пет лв.. С дизелов автомобил три пъти повече, приказваме единствено за гориво ", пресмята Илия Недков, ръководител на управителния съвет на националната браншова организация " Индустриален клъстър електрически автомобили ".

" Тръгвайки от София, вие можете да обиколите България съвсем без пари, без значение от цената на тока ".

Въпреки това неналичието на цялостна държавна политика през годините забавя процеса на влизане на електрически транспортни средства у нас.

Илия Недков показва и други аргументи:

  " Съседна Румъния дава финансов тласък в размер на 10 хиляди евро по тази причина, в случай че си замените вашата остаряла кола с нов електрически автомобил ".

Държавата към този момент обмисля финансови тласъци при покупката на нов електрически автомобил. Мярката е заложена в план на стратегия " Околна среда " за интервала 2021-2027 година. Предлага се страната да поеме до 30 % от цената на транспортното средство, само че не повече от 6 135 евро.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР