На 89-годишна възраст е починал Бернар Пиво - един от

...
На 89-годишна възраст е починал Бернар Пиво - един от
Коментари Харесай

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво: Човекът, който даваше живот на книгите

На 89-годишна възраст е умрял Бернар Пиво - един от най-известните публицисти на Франция, фамозен като водещ на предаването за литература " Апострофи ".

Програмата му се излъчва сред 1975 и 1990 година, а Пиво се среща с някои от най-хубавите френски и международни писатели, общественици и политици в студиото си. Кариерата му като ефирен водещ продължава с десетилетия.

Пиво беше и президент на Академия " Гонкур ", която връчва влиятелната премия за най-хубав разказ на френски език.

През 2012 година, на 77 година, той си направи и профил в Twitter, в който имаше близо 1 милион почитатели на късите му мнения по разнородни тематики, освен това хора от всички възрастови групи.

Роден в Лион през май 1935 година, Бернар Пиво става студент по публицистика в Париж, където през 1955 среща бъдещата си брачна половинка Моник Дюпюи.

През 1958 година той стартира да работи за литературното издание на Figaro, като геният му е видян и от други медии, за които Бернар Пиво написа мнения през 70-те.

През 1975 Пиво и Жан-Жак Серван-Шрайбер основават списанието " Lire ", а в същата година е поканен да води телевизионното предаване " Apostrophes ", което възражда атмосферата от литературните салони.

Le Monde цитират проучване от 1983 година, съгласно което 1/3 от книгите, продавани във Франция, са купени с помощта на представянето им в " Apostrophes " при Бернар Пиво. Милиони фенове наблюдават всеки брой на програмата, а самият той прекарва дните си в непрестанно четене.

Влиянието на журналиста е толкоз огромно, че години по-късно той признава: " Най-леката сдържаност от моя страна можеше да постави завършек на живота на една книга ".

Само няколко месеца откакто се отхвърля от " Apostrophes ", през 1991 Пиво още веднъж се връща към телевизионните изявленията с ново предаване, което се излъчва десетилетие.

През март 2008 година той става първият публицист, който е поканен да взе участие в журито на премиите " Гонкур ".

От 2014 до 2019 година той е началник на академията, която присъжда оценките.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР