В Азербайджан всяка година е посветена на някое важно историческо

...
В Азербайджан всяка година е посветена на някое важно историческо
Коментари Харесай

2021 година – година на Низами Гянджеви в Азербайджан

В Азербайджан всяка година е отдадена на някое значимо историческо събитие или известна персона. Със заповед на президента на Азербайджан Илхам Алиев от 5 януари 2021 година 2021 година е оповестена за година на фамозен азербайджански стихотворец Низами Гянджеви. Тази година означаваме 880-та годишнина от рождението му и желаеме да почетем значимостта на неговите произведения за международна литература, които са част от азербайджанското национално завещание.

Уникална съкровищница от неговите творби без подозрение прави Низами Гянджеви е един от огромните представители на азербайджанската просвета. Той написа поезия в къси форми - газида, газел, рубаи, поетични нововъведения и универсални тематики в творбите му са прекосили границите, като повлияват на литературата на други страни и го вършат прочут по целия свят. Неговите произведения са преведени на доста езици, а ръкописите му се съхраняват като скъпи експонати в известните библиотеки и музеи в Москва, Санкт Петербург, Баку, Ташкент, Истанбул, Лондон и други.
Низами Гянджеви е роден през 1141 година в гр. Гянджа - един от античните културни центрове на Азербайджан, където той живее и твори през целия си живот.



Истинското му име било Иляс ибн-Юсуф . Иляс е доста надарен, само че все пак през целия си живот търси ново знание, което способства за неговите научни и метафизичен проучвания за щастието на човешкото съществуване. Тогава Гянджа е теоретичен и културен център в Близкия Изток и младият Иляс има достъп до новостите в науката и философията. Низами е занаятчия на къси поетични форми, които събира в антология „ Диван ", и с това придобива популярност като обичан и скъп стихотворец в Близкия Изток и далеко. Този азербайджански талант разпръсква светлината си към прогресивната хуманистична мисъл и поетичното изкуство в целия свят през идващите епохи.

Като е млад Низами се занимава с науката и стартира да написа лирика, чак когато е на 30 година Името му е вписано в международната литература със алманах " Хамсе ", в който са събрани пет поеми: „ Съкровищница на тайните ", „ Хосроф и Ширин ", „ Лейли и Меджнун ", „ Седемте хубавици " и „ Искендернаме ".
Хуманитаризмът е в сърцето на поезията на Низами и той употребява своето творчество в работа на хората, с помощта на което неговата лирика остава вечно в историята на азербайджанската литература. Неговите произведения играят огромна роля в моралното развиване на човечеството, а геният Низами е един от редките представители на международната литература, който е изпреварил времето си. Основната му цел в живота и творчеството е да служи на хората и да ги отбрани от потисниците и несправедливостта и да извърши задачата си по най-хубавия метод.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР