Конференцията България в еврозоната, кога? постави въпроса дали 1 януари

...
Конференцията България в еврозоната, кога? постави въпроса дали 1 януари
Коментари Харесай

Димитър Радев: Забавеното ни присъединяване към еврозоната си има цена

Конференцията " България в еврозоната, по кое време? " сложи въпроса дали 1 януари 2025 година остава действителна дата за промяна на валутата. Събитието се организира в София във вторник.

" България допустимо най-скоро би трябвало да завърши процеса на европейска интеграция посредством присъединение към еврозоната ", сподели шефът на Българската национална банка Димитър Радев на откриването на конференцията. По думите му забавянето на цялостната интеграция на страната ни в ядрото на Европейския съюз, каквото е еврозоната, има своята цена и тя непрестанно се усилва. Той уточни, че мащабът на загубите се мери не с милиони, а с милиарди.

Радев добави, че сега България извършва безусловно всички номинални критерии за присъединение към еврозоната, като се изключи този за инфлацията. " Отрицателната разлика по повод за критерия за ценова непоклатимост понижава, в това число и през последния месец, само че се обрисува да остане над условията на критерия към датата на идната оценка, която ще бъде направена на база данните към края на месец май ", добави шефът на Българска народна банка.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР