В аржентинския град Берисо живее една от най-големите български диаспори

...
В аржентинския град Берисо живее една от най-големите български диаспори
Коментари Харесай

Пенчо Милков подписа споразумение за побратимяването на Русе с аржентинския град Берисо

„ В аржентинския град Берисо живее една от най-големите български диаспори – над 500 фамилии с български корени. С подписването на съглашение за побратимяването му с Русе, водени от историческите, другарски и културни връзки, ще дадем нов подтик на бъдещото съдействие сред двете обитаеми места. За нас е чест да станем първия български град, който протяга ръка към българската общественост в този район ”. С тези думи кметът Пенчо Милков приветства сътрудника си от Берисо Фабиан Калярди на среща, която се организира посредством видеоконферентна връзка.

Специално за подписването на съглашението в Русе дойде посланикът на Аржентина у нас Н.Пр. Алфредо Нестор Атанасоф. На онлайн срещата от българска страна участваха и зам.-кметовете Златомира Стефанова, Димитър Недев и Енчо Енчев, както и шефът на дирекция „ Международни политики, икономически действия и разбори “ Ивайло Кадишев.
Кметът на Берисо Фабиан Калиарди показа своя екип и описа за развиването на града през последните години, като в диалозите се включи и посланикът ни в Република Аржентина Стоян Михайлов.

От своя страна аржентинският дипломат Атанасоф благодари на локалната администрация и на общинските съветници за решението им да официализират положителните взаимоотношения през годините на районно и национално равнище посредством подписването на документа. Той беше единомислещо избран като “исторически ”. По думите на дипломата двата града си наподобяват доста и във връзка с мултикултурното си развиване посредством приютяването на разнообразни етнически групи. Той описа в резюме за българските си корени, които датират от началото на 20 век, когато неговите предшественици се откриват в Аржентина и съответно в Берисо при огромната емигрантска вълна по това време.

В хода на диалозите беше разисквано провеждането на общи начинания сред двата града, за подготовка на сполучливи планове в региона на туризма, културата, общественото развиване, търговията и стопанската система, както и по други въпроси от общ интерес, които ще са в интерес на двете общности. Кметът Пенчо Милков показа пред аржентинския дипломат и кмета на Берисо капацитета и икономическото развиване на района, както и богатото културно-историческо завещание и събития от културния и състезателен календар на града.
Припомняме, че поканата за подписване на съглашение е на посланика на Аржентина в България Н. Пр. Алфредо Атанасоф, а Общинският съвет гласоподава през октомври кметът на Община Русе да го подпише.

Аржентинският град Берисо се намира в провинция Буенос Айрес. Стотиците фамилии с български корени, живеещи там, съумяват да поддържат спомените за родината си живи посредством редица срещи и начинания, а духовното им завещание е поддържано за десетилетия от три организации, учредени от български емигранти. Македонско-български клуб, Дружество „ Кирил и Методий “ и Дружество за взаимопомощ се сплотяват през 1955 година и образуват Българско културно сдружение „ Иван Вазов “. Тази институция отбелязва български празници и обичаи и развива интензивно взаимоотношение с Аржентино-българската фондация в Буенос Айрес. Към организацията е основан състав за български национални танци „ Седянка “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР