В аптеките в Пловдив липсват лекарства, които трябва да се

...
В аптеките в Пловдив липсват лекарства, които трябва да се
Коментари Харесай

Пловдивчанка сигнализира за проблем в аптеките в града

В аптеките в Пловдив липсват медикаменти, които би трябвало да се одобряват след затруднение от диабет, алармира читателка на Plovdiv24.bg. Жената втори месец не може да откри предписаните й киогама, агапурин и винпекс, които се одобряват в несъмнено съответствие.
„ Миналия месец нямаше киогама и вървях отначало, с цел да ми изпишат сурогат. Този месец го няма заместителя, намирам единствено киогама. Но защото рецептата по Здравна каса би трябвало да се извърши в една и съща аптека, на никое място ги няма другите две медикаменти агапурин и винпекс.
Прозвъних съвсем всички вериги налични аптеки и всички споделят, че ги няма в склада, че няма доставка или че това лекарство не се поддържа. Ако не ги намеря в една и съща аптека, мога да взема единствено едно и останалите да си ги диря отвън Здравна каса, т. е. на частно. Съгласна съм даже на частно да ги купя, само че ги няма, просто липсват, а става дума за хронично заболяване.
Мисля че освен аз, а и доста други хора са наранени от казуса и считам, че би трябвало да се даде публичност. “.
Проблемът с неритмичните доставки на доста медикаменти, които се отпускат с рецепта и без рецепта, е от дълго време и визира освен България, а е в целия свят. Причините за обстановката са стопански, логистични и фармацевтични.
Потреблението в международен проект е нараснало, само че в това време има индустриална рецесия, задълбочена от коронавирус и войната в Украйна, разяснява Димитрия Стайкова, ръководител на Регионалната фармацевтична гилдия в Пловдив.
За съответния проблем заяви, че агапурин 400 няма, само че е разполагаем агапурин 600 и лекарят може да поправя дозата, а вместо винпекс може да се приема различен медикамент.
Димитрия Стайкова предложи на читателката ни да изиска от аптеката да й напишат какво оферират за заменяне на изчезналите медикаменти след което лекарят да издаде нова рецепта с подобаваща доза.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР