В Агенция Пътна инфраструктура“ бяха отворени офертите на участниците в

...
В Агенция Пътна инфраструктура“ бяха отворени офертите на участниците в
Коментари Харесай

Агенция Пътна инфраструктура обяви кандидатите за ТОЛ системата

В Агенция „ Пътна инфраструктура “ бяха отворени офертите на участниците в публичната поръчка за планиране, създаване и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа. Тя ще бъде на база изминато разстояние за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т (тол) и на база време за леките коли с обща механически позволена оптималната маса до 3,5 т (електронна винетка). 6 са претендентите за създаване на ТОЛ системата у нас. Това са:
• Обединение „ БГ ПЪТ “, в което вземат участие: КОНТРАКС АД и АЙ СЕЛ ГЛОБЪЛ СОЛЮШЪНС ООД, Унгария;
• КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС, в който са: Капш Телематик Технолоджис България ЕАД, Капш Телематик Сървисиз-Полша, Капш Трафикком-Италия, Капш Трафик Транспортейшън-Испания;
• ТОЛЛНЕТ АД, Чехия;
• СИЕЛА НОРМА АД;
• Обединение „ ТЕЛЕТОЛ “ ДЗЗД, в което вземат участие: БТК ЕАД, Нованор ООД, Иком ООД;
• Консорциум „ ТОЛ БЪЛГАРИЯ “, в който са: ТЕЛЕЛИНК ЕАД, СИЕНСИС АД, СИРМА СОЛЮШЪНС АД.
Срокът за осъществяване на публичната поръчка е 19 месеца. Индикативната? стойност е 200 млн. лв. без Данък добавена стойност. В събота министър-председателят Бойко Борисов заяви, че въвеждането на ТОЛ система за тежкотоварните коли може да бъде изпълнено от страната, в случай че в понеделник процедурата за избор на реализатор още веднъж не започва. В понеделник стана ясно, че стартира структурирането на държавна компания, която ще оперира ТОЛ системата. Обществената поръчка за избор на реализатор обаче няма да бъде прекъсната и двата процеса ще са паралелни. Ако бъде класиран претендент посредством публичната поръчка, процедурата ще продължи по остарелия ред.
Стартът на ТОЛ системата се бави към този момент 2 години, поради непрестанното обжалване на публичната поръчка за избор на реализатор. Очаква се построяването? да вкара по-справедливо възнаграждение за прекосяване на тежкотоварните коли през автомагистралите на страната. Идеята за въвеждането на такси на база размера и километрите, които изминават ТИР-овете, датира от 2015 година. На идната бе оповестена и публичната поръчка за построяването на ТОЛ системата. Заради десетките тъжби и обжалвания по нея, преди месец Министерството на районното развиване и благоустройството се закани да сезира способените органи и да внесе срещуположен иск за пропуснати изгоди. Тогава министър Нанков посочи, че са импортирани 6 предложения за присъединяване в процедурата, а пред Комисията за защита на конкуренцията са формирани общо 14 производства по тъжби против актове, дейности и бездействия на възложителя, до момента в който пред Висшия административен съд са формирани 11 производства по актове на Комисия за защита на конкуренцията. Той означи, че пътният бранш у нас се устоя главно от лекотоварните коли, само че задачата е посредством внедряването на новия модел за събиране на такси да се сътвори устойчива и самофинансираща се пътна инфраструктура.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР