В 01:55 ч. българско време “Ал-Амал се отдели благополучно от

...
В 01:55 ч. българско време “Ал-Амал се отдели благополучно от
Коментари Харесай

УСПЕХ: Японската ракета H-IIA изпрати към Марс мисията на ОАЕ Ал-Амал!

В 01:55 ч. българско време “Ал-Амал ” се отдели наред от горната степен на ракетата-носител и стартира независим полет. Две минути по-късно се разтвориха слънчевите панели. В 02:09 ч. бе оповестено, че на Земята е получен първият радиосигнал. 

“Мисията ще изпрати три значими известия ”, съобщи Шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум още през 2014 година, когато публично оповести плана “Ал-Амал ”. “Първото е към света: че арабската цивилизация в миналото е играела огромна роля в приноса към човешкото знание и в този момент още веднъж ще заиграе същата роля. Второто е към арабските ни братя: че нищо не е невероятно и ние може да се съревноваваме с най-големите народи в надпреварата за познание. Третото е към тези, които се стремят да доближат най-високите си върхове: не слагайте граници на своите упоритости и даже ще можете да достигнете космоса! ”

Автоматичната междупланетна станция “Ал-Амал ”, която е необятна 2.37 метра, дълга 2.90 метра и с тегло 1 500 кг, е издигната в Съединени американски щати взаимно от екип от 150 емиратски и 200 американски инженери и учени. Конструкцията е осъществена в Лабораторията по атмосферна и галактическа физика към Колорадския университет, Съединени американски щати. Емиратите са похарчили за реализацията на роботизираната експедиция към $200 милиона, като в тази сума се включват и разноските по изстрелването, само че не и по осъществяването на научната стратегия. 

“Ал-Амал ” няма да каца на повърхността на Марс, а ще бъде позиционирана в мощно елиптична околомарсианска орбита с параметри 22 000 на 44 000 километра. Очаква се научната задача да продължи най-малко до 2023 година, като управлението на плана се надява на разширена изследователска работа до 2025 година.

Основните научни цели на експедицията са свързани с разгадаването на загадките на марсианската атмосфера. “Ал-Амал ” ще проверява какви са механизмите, по които водородът и кислородът напущат горните атмосферни пластове и отлитат в галактическото пространство. Това ще помогне в разкриването на мистерията за какво атмосферата на Марс е изтъняла, а планетата се е изменила. В предишното марсианската повърхнина е била топла и покрита с океани, а през днешния ден е студена пустиня.

На борда на автоматизираната междупланетна станция са инсталирани три издигнати в Съединени американски щати научни прибора: 

– това е главната камера на задачата. Тя е основана от емиратски и американски инженери в Колорадския университет. Способна е да снима фотоси в ултравиолетовия и забележимия диапазон на електромагнитния набор.

– този инфрачервен спектрометър е конструиран в Аризонския университет, Съединени американски щати. Той ще учи температурните характерности на Марс, както и ледовете, водните пари и праховите вихрушки на планетата.

– ултравиолетов спектрометър, още веднъж основан в Колорадския университет от емиратски и американски инженери. Той ще учи горните атмосферни пластове на Червената планета.

ОАЕ е страна, която относително неотдавна демонстрира галактически упоритости. За пръв път Емиратите участваха в сателитно изстрелване през 2009 година, когато си партнираха с южнокорейска компания. Първият сателит, издигнат независимо от арабската страна, бе изпратен в космоса през 2018 година и той носи името “ХалифаСат ”.

Днешната експедиция на ОАЕ е роботизирана, само че страната има и пилотирана галактическа стратегия, която се реализира в съдействие с други страни. През септември 2019 година на борда на съветски транспортен съд “Союз ” бе изстрелян първият астронавт на Емиратите, който се споделя Хаззаа Ал Мансури. Астронавтът прекара на МКС към седмица.

Но голямата цел е някой ден астронавт на Емиратите да стъпи на Марс. Първата стъпка към тази задача ще бъде подхваната още през ноември т.г., когато в границите на плана “Сириус ” на НАСА шестима души ще бъдат изпратени на изолационна задача в Института по медико-биологични проблеми към Руската академия на науките (РАН). Шестимата “астронавти ” ще симулират 12-месечен полет до Червената планета, а един от тях ще е представител на ОАЕ.

Междувременно автоматизираната междупланетна станция “Ал-Амал ” ще продължи своя действителен полет към Марс и някъде при започване на 2021 година, евентуално през февруари, тя ще бъде позиционирана в целевата си околомарсианска орбита.

В случай че всичко това мине сполучливо, галактическата стратегия на ОАЕ може да се трансформира едвам в петата стратегия след тези на Съединени американски щати, Съюз на съветските социалистически републики, Европейската галактическа организация и Индия, осъществила сполучлива безпилотна експедиция до Червената планета. 

Напомням на читателите, че “Ал-Амал ” е една от трите роботизирани задачи, които се насочат към Марс през това лято. До броени дни чакаме старта и на китайската роботизирана експедиция “Тянвън-1 ”, както и на американския марсоход “Пърсъвиърънс ”. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР