В 00:00 ч. днес официално започна предизборната кампания за предсрочните

...
В 00:00 ч. днес официално започна предизборната кампания за предсрочните
Коментари Харесай

30 дни агитация стартират от днес. Какво да очакваме?

В 00:00 ч. през днешния ден публично стартира предизборната акция за предварителните парламентарни избори на 2 октомври. Тя ще продължи до 24:00 ч. на 30 септември. Това се показва в решение 1322-НС на ЦИК и в хронограмата, оповестена на уеб страницата на комисията.

В изборите за народни представители на 2 октомври ще вземат участие 28 политически обединения - 22 партии и 6 обединения. За вота през октомври от Инициативни комитети са издигнати единствено двама самостоятелни претенденти – Луна Йорданова Йорданова в 25 МИР- София и Цветан Христов Атанасов в 3 МИР Варна.

Партиите и обединенията, както и номерата, с които ще се явят на вота през октомври, са:

1. Политическа партия „ Движение за права и свободи “

2. Политическа партия „ Български съюз за директна народна власт “ (БСДД)

3. Политическа партия " Българско национално обединяване - БНО "

4. Политическа партия „ Национално придвижване „ Единство “ “

5. Политическа партия " ВМРО-Българско национално придвижване "

6. КП „ Справедлива България “

7. Политическа партия „ Пряка народна власт “

8. НФСБ

9. КП „ Продължаваме Промяната “

10. Политическа партия МИР

11. Политическа партия „ Консервативно обединяване на десницата – КОД “

12. Политическа партия " БТР-България на труда и разсъдъка "

13. Политическа партия " Коалиция за теб България "

14. Политическа партия „ Възраждане “

15. КП „ Български напредък “

16. Политическа партия „ Български народен съюз – НД “

17. Политическа партия „ Изправи се, България “

18. Политическа партия " Движение на непартийните претенденти "

19. Политическа партия " ИТН "

20. Политическа партия „ Глас национален “

22. Политическа партия „ Правото “

23. Политическа партия „ Народна партия истината и единствено истината “

24. КП " ГЕРБ-СДС "

25. КП „ Демократична България – обединяване “

26. Политическа партия „ Българска социалдемокрация – Евролевица “

27. Политическа партия „ Атака “

28. КП " Българска социалистическа партия за България "

29. Политическа партия „ Русофили за възобновление на Отечеството “

Бюлетината

Тъй като " Единна национална партия ", мандатоносител на „ Ние идваме “, не е записала нито една кандидатдепутатска листа в многомандатните изборни региони в страната, името на партията, както и номерът ѝ - 21, въпреки и изтеглен в жребия на ЦИК, няма да попадат в бюлетината.

„ Национално придвижване „ Единство “, които не са записали листи в 12 МИР-Монтана и 21 МИР-Сливен, няма да попадат в бюлетините, с които ще се гласоподава в тези два изборни региона.

В бюлетината за вота през октомври имената на записаните самостоятелни претенденти ще попадат в бюлетината за съответния МИР. 

Предизборната акция се води на български език, е записано в решението на ЦИК. Гражданите, партиите, обединенията, инициативните комитети, претендентите и покровителите имат независимост на изложение и на предизборна пропаганда в джука и писмена форма на предизборни събрания, както и посредством доставчиците на медийни услуги.

Кандидатите за народни представители и партиите, обединенията и инициативните комитети, записали претенденти, имат право на идентичен достъп до източниците на информация, която им е нужна за задачите на предизборната акция.

Предизборните събрания са обществени. За реда при провеждането им дават отговор уредниците и органите на Министерството на вътрешните работи. Събранията се провеждат според Закона за събранията, митингите и манифестациите. При производство на избори за народни представители на 2 октомври 2022 година наредбата на член 92, алинея 3 от Закона за Министерството на вътрешните работи не се ползва.

Предизборна пропаганда

„ Предизборна пропаганда “ е апел за поддръжка или за неподкрепа на претендент, партия, коалиция или предприемчив комитет при присъединяване в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година, се споделя в решението на ЦИК.

Наименованието и знаците на партия и коалиция, сложени върху предмети, в които не се съдържа апел за поддръжка, не се считат за пропаганда по смисъла на кодекса.

По време на предизборната акция претендентите, партиите, обединенията и инициативните комитети могат да изготвят и популяризират плакати, обръщения и други пропагандни материали, като на всеки пропаганден материал наложително се отбелязва от чие име се издава.

Той би трябвало да съдържа информация, че пазаруването и продаването на гласове е закононарушение. В аудио- и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо обръщение.

Агитационните материали се слагат на избрани от кмета на общината/района/кметството места. Заповедта на кмета се оповестява обществено и се изпраща на районната изборна комисия. Агитационни материали могат да се слагат на здания, огради и витрини единствено след позволение на притежателя или шефа на парцела.

В пълномощията на районните изборни комисии е да се произнасят по тъжби за погрешно сложени пропагандни материали по време на предизборната акция. По решение на районната изборна комисия кметът на общината, региона или кметството или кметският наместник отстранява или изземва поставените и публикувани в нарушаване пропагандни материали. При нужда премахването и изземването става със подпомагане на органите на Министерството на вътрешните работи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР