Уволненият шеф на Българска агенция за безопасност на храните Христо

...
Уволненият шеф на Българска агенция за безопасност на храните Христо
Коментари Харесай

Уволненият шеф на БАХБ не внесъл 70 лева, съдът спрял делата...

Уволненият началник на Българска организация за сигурност на храните Христо Вълчанов не е внесъл 70 лв. такси по делата против компания " Евролаб ", който беше монополист във фитосанитарния надзор на " Капитан Андреево ". По тази причина са прекъснати двете каузи, искащи частната компания да напусне незабавно лабораториите на границата, научи " Марица ".

Това вбеси депутати от " Продължаваме промяната ", които тази заран внесоха отчет в ДАНС от 4 страници по тематиката. Лично някогашният началник на организацията проф. Христо Даскалов, някогашният заместник-министър Иван Христанов и Даниел Лорер предоставиха обстоятелства на службите.

Според осведомени това е тормозило мощно земеделския министър Явор Гечев. От ДАНС очевидно са уведомили държавното управление и министър председателят Гълъб Донев побърза за тушира абсурда, като уволни Вълчанов два часа по-късно. Но скандалът  ще се разраства, защото е обвързван директно с недопускането ни в Шенген.



Сигналът на " Продължаваме промяната " до ДАНС е четири страници и материализира терзанията им, че настоящето управление на БАБХ прави дейности или бездействия, които заплашват националната сигурност на България и компрометират държавния интерес.

Бившият началник на БАБХ и народен представител от " Продължаваме промяната " проф. Христо Даскалов удостовери,  че всички каузи, които предходното управление на организацията е почнало против " Евролаб ", са анулирани. Той посочи, че на 4 октомври е подписал два документа.

" Единият е искова молба за оповестяване на незабележим контракта, подписан с Евролаб и второ нотариална покана в 30-дневен период тази компания да напусне постройките на " Капитан Андреево ", сподели той. По думите му те не са имали право да трансформират предназначението им, а са го създали.

" Г-н Вълчанов, анулира тези два мои хода, които започнах. Осем индивида от юристите, които ние използвахме, с цел да можем да приготвяме нашите искове, до един са на улицата ", добави още депутатът от " Продължаваме промяната ".

Той обърна внимание още, че няма видеонаблюдение на границата.

Проф. Даскалов разяснява, че са имали основателни съмнения, че чиновници на БАБХ са в доста близки връзки със чиновници на " Евролаб " и заради тази причина са въвели ротационна система, която също сега не действа. От думите му стана ясно, че държавните чиновници са изпълнявали нареждания на частната компания.

" Имаме и някои направени записи, когато сме участвали физически на този пункт ", сподели още проф. Даскалов. " Виждали сме по какъв начин по някой път си вървят дружно, приказват си. Това са близости, които не би следвало държавни чиновници и чиновници на една частна компания да демонстрират пред хората ", сподели проф. Даскалов.

Пак по наша информация, евентуално изцяло съзнателно,  министър председателят Донев  е бил измамен и за обектите на " Капитан Андреево ", оповестени за приоритет на националната сигурност. Били са включени две здания, които действително не вземат участие директно в контрола. 

Припомняме, от Политическа партия посрещнаха на нож назначението на Вълчанов, тъй като го оповестиха за индивидът, въвел тъкмо частната компания на границата. По тази причина шефът на Земеделската комисия Росен Костурков от " Промяната " беше извикал тази седмица в Народното събрание министър Гечев, един от заместниците му и самия Вълчанов. Скандалът с делата обаче изпревари събитията и накара групата парламентаристи да внесат сигнала до ДАНС.

Припомняме, връщането на страната на " Капитан Андреево " беше идея на Христанов, проф. Даскалов, Костурков и сътрудника им Бачийски. Първия отхвърли рушвет от 6 милиона годишно, а Даскалов 100 бона, поставени му в директория.

Служебното държавно управление обаче назначи първо Вълчанов за заместител на Даскалов, а след това уволни професора и издигна " зама " за началник на БАБХ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР