Много скоро няма да има на кого да се оплакваме,

...
Много скоро няма да има на кого да се оплакваме,
Коментари Харесай

Всяка трета медицинска сестра е над 65-годишна възраст; не достигат 30 хиляди

Много скоро няма да има на кого да се оплакваме, а ръководещите няма да има от кого да се оплакват, защото медицинските сестри, акушерките и лекарските асистенти напущат системата или страната, добави Василева. По думите ѝ даже лечебните заведения, които сега оферират по-високи хонорари, не могат да обезпечат личен състав. Заради това, че сътрудниците работят на няколко места, лечебните заведения не престават да съществуват, добави тя.

Решение?

Решението е доста мъчно, защото системата е извънредно консервативна и с цел да има какъвто и да е резултат, би трябвало да се стартира с доста революционни стъпки, като една от тях е обезпечаване на почтени заплати, уточни още Василева. В множеството лечебни заведения не се обезпечава указаната в Колективния трудов контракт (КТД) съществена заплата за здравна сестра - 1500 лева, която пък е и извънредно незадоволителна за прехрана и продължаващо професионално развиване на здравна сестра.

Освен увеличение на възнагражденията, е належащо да има почит към специалността и към хората, които я упражняват, както и положителни връзки вътре, в медицинските екипи. По думите ѝ належащо е да се обезпечи опция за кариерно израстване и реализация, да се основат и стандарти по здравни грижи.

Милка Василева, ръководител на Българската асоциация на експертите по здравни грижи
Снимка: БТА

Началото би трябвало да се сложи с създаването на дълготрайна тактика, която да показва какво ще се случи след пет, 10, двайсет години, тъй като съгласно Световната здравна организация до 2030 година се чака липса на девет милиона медицински сестри. България е една то страните, в които има минимум медицински сестри на глава от популацията и в случай че бъдещите ръководещи не реализиран политическо единодушие и не приготвят тактиката, не съм уверена, че ще има кой да означи идващия 12 май, сподели още Василева.

Проектът на нов КТД

В плана на новия КТД се планува главните заплати да са с 30% по-високи, уточни Василева. В момента синдикатите, работодателите и министерството работят по въпроса, само че работодателските организации отхвърлиха да подпишат сходен КТД, тъй като това ги задължава да трансформират стартовите заплати, а те настояват, че нямат финансови средства за сходни дейности. Най-ниски са заплатите в общинските лечебни заведения, добави Василева.

Законови нарушавания поради липса на фрагменти

От съсловната организация настояхме да се забрани специалността на здравна сестра и на акушерка да се упражнява от хора, които нямат нужната образователно-квалификационна степен, добави Милка Василева и уточни, че в някои лечебни заведения за медицински сестри се назначават акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, даже студенти, което е изцяло незаконно.

По думите ѝ това законово нарушаване се прави поради дефицита на медицински сестри. Работодателите назначават хора, които нямат тапия за базово образование на здравна сестра.

Отговорността при случай

Ако настъпи случай, когато активността се прави от лице без нужната подготовка, отговорността ще бъде понесена или от старшата сестра, или от друга здравна сестра, която е на промяна, изясни Василева. Много студенти са назначени като болногледачи, което не е в нарушаване на закона, само че са принудени да извършват и сестрински функционалности, даже не под наблюдаване на правоспособна здравна сестра, добави Василева. По думите ѝ в някои лечебни заведения по време на нощните смени липсва здравна сестра.

Искаме да покажем положителните страни на специалността ни, тъй като е прелестна, само че всичко, което споделих до момента, отблъсква младежите и те нямат мотивация да се образоват, сподели още Милка Василева. Продължавам да настоявам, че българското образование на медицински сестри и акушерки е едно от най-хубавите в света. Управляващите най-сетне би трябвало да схванат, че здравните грижи не са разход, а са голяма инвестиция и би трябвало да се влага в експертите по здравни грижи, с цел да има кой да се грижи за хората. Тази теза или не се схваща, или няма предпочитание за схващане, добави Василева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР