Увеличение на възнаграждението на учителите, обявени конкурси за директори в

...
Увеличение на възнаграждението на учителите, обявени конкурси за директори в
Коментари Харесай

Цоков: Обявихме конкурси за директори в 276 общински училища

Увеличение на възнаграждението на учителите, оповестени състезания за шефове в 276 общински учебни заведения, създадена Визия за Стандарт за ръководство на качеството в учебното и предучилищното обучение и стартирана цялостна смяна на образователните стратегии. Това са част от резултатите в работата на Министерството на образованието и науката през последните 9 месеца, които са систематизирани в регистриран документ на институцията.


„ Когато с моя екип започнахме работа, знаехме, че ни предстоят доста провокации, които би трябвало да решим за малко време. Затова още в самото начало предложихме разговор и потърсихме поддръжка – от обществените сътрудници, от учителите, от университетските преподаватели, от родителите, от гражданското общество. Резултатите, които постигнахме, са плод на взаимните ни старания “, акцентира министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

През тези месеци бе стартирано действителното дигитализиране на образованието, а „ Дигиталната раница “ на МОН към този момент включва повече от 30 000 електронни ресурса. България е и една от първите страни, създали насоки за потребление на изкуствения разсъдък в образователния развой. Стартира и процесът по създаване на STEM център във всички над 2 200 български учебни заведения. „ Намерихме дом и за Националния STEM център – в София Тех Парк, в нова и съвременна постройка, която да приготвя бъдещите ни медалисти на интернационалните надпревари и олимпиади “, се показва в доклада на МОН.

Сериозни вложения са направени и в материалната база. Обновени са 577 класни стаи в региона на филантропичните науки, основани са 177 нови кабинета за работа по ползи, а учебните заведения с нови учебни библиотеки или кътове за четене са 331. Стартира и процесът по обновлението на спортните площадки и физкултурните салони в над 500 български учебни заведения, а обезпеченото финансиране е близо четвърт милиард лв..

Правителството сътвори и стратегия с бюджет от 240 млн. лева за създаване и разширение на детски ясли, градини и учебни заведения, по която започва построяването на 33 нови здания, а други 57 ще бъдат реконструирани и актуализирани. Отново със средства от държавния бюджет от идната образователна година всички учебници и образователни комплекти ще се дават гратис за всички възпитаници.

Благодарение на измененията, направени през последните месеци, за първи път седмокласниците ще имат опция да се явят на втора дата на изпитите от националното външно оценяване при положение на здравословен или различен сериозен проблем. Тази опция се дава и на четвъртокласниците и десетокласниците. Това е смяна, чакана повече от три десетилетия в учебното обучение.

Медицинските бележки за опрощение на отсъствията на учениците към този момент се издават напълно по електронен път, а това икономисва повече от 24 работни часа годишно на всеки класен началник. „ Работихме с разбирането, че родителите са най-важният ни сътрудник и дружно предложихме увеличение на отсъствията по фамилни аргументи на 15 дни за всяка образователна година “, се показва още в доклада на МОН. Заедно с това бяха признати и промени в Закона за професионалното обучение и образование, с които страната пое осигурителните вноски на децата, включени в дуална форма на образование.

Важно място в доклада се отделя и на ограниченията, ориентирани към висшето обучение и науката. През тези месеци бе създаден Закон за поощряване на научните проучвания и нововъведенията. Минималната заплата за най-ниската академична служба „ помощник “ в държавните висши учебни заведения се усили с 310 лева през 2023 година и се заложиха средства в бюджета за 2024 година за ново нарастване с още 290 лева Подготвени бяха и промени в Закона за висшето обучение, които плануват гратис висше обучение за всички студенти и докторанти, признати с държавна поръчка. Осигурени са и 200 млн. лева за ремонт на студентските общежития, а в идващите месеци започва нова национална стратегия с бюджет от 10 млн. лв. за рационализация на университетските библиотеки в 33 държавни висши учебни заведения.

„ 9 месеца в областта на образованието не е огромен интервал. Това е система, която се развива дълготрайно. Но 9 месеца са задоволителни, с цел да се поеме в вярна посока. Подкрепата, която получихме, най-много от учителското съсловие, ни дава убеденост, че поехме по верния път. Че даже и най-трудните промени са вероятни, когато зад тях заставаме всички. Всички, които желаеме да забележим прелестните български деца като същинските герои на утрешния ден, като по-добри хора, които имат куража и знанието, да трансформират света “, сподели проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР