Увеличават се трудовите възнаграждения на медиците - от 1 януари

...
Увеличават се трудовите възнаграждения на медиците - от 1 януари
Коментари Харесай

Вдигат заплатите на лекари, сестри и санитари

Увеличават се трудовите хонорари на медиците - от 1 януари заплатите на лекарите ще бъдат по-високи с 600 лева, на сестрите - с 360 лева, а на санитарите - 120 лева, разгласи в утринния блок на Българска национална телевизия министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов.

На национално равнище няма дефицит на лекарства, има нараснало търсене, презапасяване. Ако е належащо, страната ще обезпечи помощ в логистиката, сподели още министърът.

Проблемът на системата на опазването на здравето е дълголетен, сега всичко това, което виждаме, е резултат от неналичието на промени доста години обратно. Сега моментът не е за промени и внезапни дейности, които да отклоняват системата в една или друга посока.

По думите му сега главната цел е системата да работи като едно цяло, колкото и старания да коства това. Имаме задоволително болнични кревати, България обаче е една от страните, където имаме дефицит на лекари и медицински сестри.

Има опълчване на съсловията, рецесията извади всички проблеми на показ, разяснява Ангелов. Сега виждаме, че броят на инфекционистите е дребен, това се трансформира в придвижване, само че това не може да стане внезапно.

Много частни лечебни заведения в страната оказват помощ в борбата с ковид, сподели здравният министър и даде за образец Пловдив.

Когато заболеваемостта е 600 души на 100 000 население, следва стъпка - в регионалните градове да има лечебни заведения единствено за COVID-19, както и такива, които ще лекуват пациентите без COVID-19. Болниците се избират от районните щабове, те ще преценяват спецификата. Може някъде това да не е нужно, защото няма напън върху здравната система. Срокът това да се случи не е от през днешния ден до на следващия ден, регионалните шефове би трябвало да дадат оферти до края на седмицата. Важното до тогава е да има задоволителен брой болнични кревати, разяснява министър Ангелов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР