Увеличават се сигналите от граждани, които постъпват в Басейнова дирекция“

...
Увеличават се сигналите от граждани, които постъпват в Басейнова дирекция“
Коментари Харесай

Пловдивчани в ужас от непочистеното корито на река Марица, страх от наводнение

Увеличават се сигналите от жители, които постъпват в „ Басейнова дирекция “ за непочистената и обрасла с растителност река Марица в границите на Пловдив, съобщи Българска национална телевизия. Общината обаче две години не съумя да провежда социална поръчка за почистването на реката, а преди седмица разгласи, че не може да го направи. Темата е още по-актуална преди началото на дейния валежен сезон през есента, когато се чакат и по-обилни превалявания.
Последното разчистване от дървета и растителност на река Марица е отпреди 10 години. Пловдивчани още помнят 2005-та, когато реката излезе от коритото си и живеещите край нея бяха в подготвеност да се изтеглят. По данни на метеоролозите тогава над града са паднали превалявания от 90 метра на кв. м – количества, които през 2023 година на фона на климатичните промени към този момент стават нормални. Точно по тази причина и паниката на хората пораства, дружно с дърветата в реката.
„ Страхотен оазис на диви животни, има всичко – патици, видри… При едни високи води съм сигурен, че ще има наводняване. Тъй като всичката тая растителност ще се събере някъде под мостове и ще излезе. Бях много по-малък тогава, идвах на самото корито, водата беше изравнена с парапета и дори на моста на Адата преливаше и доста добре си припомням пъкълът тогава. Трябва да се почисти коритото на реката. Ако стане наводняване, всичко ще залее “, съобщи пловдивчанинът Димитър.
Всички институции, виновни за положението на реката, считат, че тя се нуждае от незабавно разчистване.
„ През последните години реката има много проблеми във връзка с проводимостта, най към този момент обрастването с растителност, също по този начин паднали дървета, много шубраци в региона на Пловдив “, сподели Васил Узунов – шеф на „ Басейнова дирекция “ – Източно-беломорски регион.В рамките на града виновен за почистването на Марица е кметът на Пловдив. Още през есента на предходната година последната междуведомствена комисия му предлага незабавна сеч. Констатацията на специалистите тогава бе направена по време на оповестено бедствено състояние.
Година по-късно от общината признават, че публичните поръчки за почистването са провалени, а поради усложнените процедури администрацията няма потребен ход. Кметът Здравко Димитров даже упрекна политическите партии в бойкот. “В рамките на идващите два месеца ние не можем да предприемем никакви законови ограничения. Нямаме отношение към нито една компания, ние не толерираме една или втора, ние желаеме реката да бъде почистена “, изясни Анести Тимчев – зам.-кмет на Пловдив. “Предприемани са стъпки, бяха отделени и пари, само че бяхме спрени от две политически партии, които споделиха не “, съобщи Здравко Димитров – кмет на Пловдив.
Ежегодно общинското дружество „ Паркове и градини “ коси тревата в коритото на Марица, само че това е извънредно незадоволително. Дърветата на островите към този момент доближават до няколко метра, а основите на мостовете съвсем не се виждат. Притеснително е положението на най-пълноводната българска река и отвън Пловдив. Отговорност за нея носят представителите на страната.
„ Искам да ви кажа последните 12 години всички регионални шефове, в това число и регионалния на Пловдив изпращат претенции за средства за осъществяване на отговорностите по член 140 от Закона за водите, като поредно идва един и същи отговор. Такива средства не се възнамеряват в бюджета. “, сподели инж. Митко Стойчев.
„ Чисто законодателно, първо може би би трябвало да се намерения за смяна на закона, тъй като регионалните шефове нямат средства за разчистване “, сподели Илия Зюмбилев – регионален шеф на Пловдив.
Експертите са безапелационни, че би трябвало да се сътвори държавна конструкция, която предпочитано да следи проводимостта на реките. Този ангажимент може да се разпореди и на „ Напоителни системи “.
„ За момента риск от наводнения в област Пловдив няма “, увери Илия Зюмбилев – регионален шеф на Пловдив.
„ До по кое време? “, се питат живеещите по поречието на Марица, които са близо 800 хиляди души в 12 града и 22 села.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР