Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване
Коментари Харесай

Ипотека в евро или лева


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Унгарският Wingholding купи две офис здания в София за 10 млн. евро

Контрролираното от милионера Тибор Вереш сдружение прави първата си инвестиция зад граница в България
23 мар 2018
Лихвите по ипотечните заеми са спрели да се намаляват през януари

Доходността по левовите депозити се приближи още по-близо до нулата - 0.15%
28 фев 2018
Лято на заем

Най-много потребителски заеми се теглят през юни
30 юни 2017 - Правилото е да се тегли заем във валутата, в която са доходитеОт няколко години на българския банков пазар има смяна - лихвите по ипотечните заеми в лв. са по-евтини от тези в евро. Това може и да наподобява малко парадоксално (при нулевите лихви в еврозоната), само че за всичко си има разумно пояснение. През 2011 година единствено 20% от новоотпуснатите жилищни заеми бяха в левове. Тогава комерсиалните банки даваха доста по-добри предложения при лихвите в евро, което накланяше пазара натам. Причината беше, че разчитаха главно на външен запас, обезпечаван им от техните централи в чужбина. А защото парите идват при тях в евро, с цел да отстраняват валутния риск, заемите се отпускаха в аналогичната непозната валута.

В момента следим тъкмо противоположното положение на пазара. През 2017 година към 90% от всички новоотпуснати и предоговорени жилищни заеми са били в левове, а едвам 10% - в евро. " Това е по този начин, тъй като в този момент банките разполагат с доста по-голям запас в левове от спестяванията на семействата под формата на депозити ", изясни пред " Капитал " Деян Василев от " Моите пари ".

Според обзорните данни на Българската национална банка за 2017 година междинният годишен % на разноските (ГПР), който с изключение на лихвата по заема включва и всички останали разноски, които клиентът има по погасяването му, по жилищните заеми в левове е бил с 0.2 – 0.5 процентни пункта по-нисък, в сравнение с при тези в евро. Според консултантите сега има единствено една банка, която предлага по-ниски лихви по жилищния заем в евро. Става дума за ЦКБ, която има оферта с 0.1 процентни пункта, в сравнение с е офертата им в левове, освен това превалутирането се случва по главния фиксинг на Българска народна банка. Обикновено за тази услуга банките оферират с 0.3% по-висока цена на лв..

В какво да тегля

В такава обстановка изниква въпросът в каква валута да се тегли заемът - в евро или в левове. Още повече че в тази ситуация приказваме за много дълготраен заем, постоянно и 20 - 30 години. Логичната стъпка е човек да взема заем в онази валута, в която са приходите му. " Много хора се опасяват, че левът може да се обезцени, в случай че недай си боже бъде свален валутният ръб. В подобен случай по-добре заемите да са ти в левове, " прибавя още Василев. Банките, несъмнено, са се застраховали против сходна догадка, като в договорите си постоянно имат текст, съгласно който заемът се превалутира в конвертируема валута като еврото при настъпване на сходни непредвидени събития. Не би трябвало да се не помни също по този начин, че разноските за валутни междубанкови преводи у нас към момента са доста по-скъпи, в сравнение с са преводите в български левове. " Всички участници на пазара в този момент – продавачи, вложители, строители, по дифолт избират да им се заплаща в левове ", прибавя Петър Илиев, изпълнителен шеф на кредитните медиатори " Кредитланд ".

Все отново има една причина, заради която евровият заем може би не е чак толкоз неприятна концепция. Начинът, по който се дефинира лихвата. Към момента по-голяма част от водещите банки употребяват двукомпонентния способ за образуване на лихвата. Едната съставния елемент е оценката за рисковия профил на клиента. Колкото по-платежоспособен е той и колкото по-добра история има в изплащането на предходни отговорности, толкоз по-малък е този съставен елемент. Другата " съставна част " на лихвата е пазарен индикатор. Когато заемът се взема в левове, те употребяват СОФИБОР – показател, който демонстрира на каква цена българските банки си обменят краткосрочни заеми при потребност от ликвидност. По сделка сред Асоциацията на банките в България този показател се пресмята сега от Българската национална банка. Когато заемът се взема в евро, банките употребяват еднакъв показател, наименуван EURIBOR, който обаче обгръща всички банки в Европейския съюз и се пресмята от European Money Markets Institute.

Как банките образуват лихвата

Дотук добре, само че съгласно европейски регламенти за самостоятелност на банковите пазарни показатели от 1 юли Българска народна банка няма да може да пресмята СОФИБОР. Въпреки че времето бързо напредва, към момента не е ясно кой и по какъв начин ще пресмята показателя, по който се дефинира лихвата на повече от три четвърти от жилищните заеми, отпуснати в страната през последните години. От Асоциацията на банките в България разясниха за " Капитал ", че работят за реализирането на вид за продължаването на съществуването на СОФИБОР и след 1 юли. Предвижда се администрирането му да се прави от реномирана задгранична компания, която да прави това в сходство с условията на Регламент 2016/1011 на Европейския съюз по отношение на показателите, употребявани като бенчмаркове за задачите на финансови принадлежности и финансови контракти. Но все още това следва да се случи и към този момент един вероятен плюс на заемите в евро е, че при тях такава неизясненост липсва, защото методът, по който EURIBOR ще се пресмята, не се чака да се трансформира.

Възможно ли е това да докара до неудобства и терзания за потребителите, които към този момент изплащат заем в левове? Според Петър Илиев това е доста малко евентуално. " В момента пазарът на ипотечни заеми е доста конкурентен. След като беше отстранена наказателната такса за предварително погасяване, всеки безупречен клиент, който е погасявал в период своя заем, може елементарно да вземе по-добра оферта от друга банка за рефинансиране на заема си, в случай че по една или друга причина неговата банка увеличи лихвата му. Никой не би рискувал да изгуби клиентите си, защото рефинансирането към този момент е всеобща процедура ", разяснява той. Някои банки като Българо-американска кредитна банка, Пощенска банка (при някои от офертите) и ЦКБ да вземем за пример даже заплащат разноските за основаване на нова ипотека за клиенти, които рефинансират остарял заем от друга банка.

През цялата 2017 година лихвените равнища по ипотечните заеми продължаваха да се намаляват (виж графиката). Въпреки че все по-често се заговаря за превръщане на тренда и разумното им повишение, все още няма сигнали, които да демонстрират това. Това е една от аргументите за какво над 95% от всички новоотпуснати жилищни заеми през предходната година са били с плаващ, а не с закрепен лихвен %. Според Петър Илиев смяна на лихвените равнища нагоре няма да има и през тази година, а по-скоро през първото тримесечие на 2019 година Това е мнението и на банкери, и на Българска народна банка.
А по какъв начин е при потребителските

При по-малките заеми за ползване лихвите са доста по-високи. Данните сочат, че през 2017 година годишният % на разноските за такива заеми в лв. са били сред 9.5% и 11.5%. В същото това време заемите за ползване в евро са били доста по-евтини - сред 5.5% и 6.5%. Причината за това са в размерите. Над 95% от всички потребителски банкови заеми през 2017 година са били отпускани в левове. Общо новите контракти за заеми в българска валута са на стойност над 4 милиарда лева, до момента в който при тези в евро са на стойност малко над 60 млн. лева Много малко български банки отпускат потребителски заеми в евро и го вършат нормално на по-нискорискови клиенти. Затова и те оферират по-ниска рента на тях. Докато в общия размер потребителски заеми в левове влизат и да вземем за пример доста стокови заеми, които нормално са с най-високите за пазара лихви. Това изключително оказва въздействие на пазара през декември – когато се вършат коледните дарове. Всяка една година без изключение декември е месецът, през който междинните лихви, при които са били отпускани заеми, са най-високи, от време на време даже с цялостен процентен пункт повече спрямо предходния месец да вземем за пример.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР