Уведомяването за заради COVID-19 и други заразни болести да може

...
Уведомяването за заради COVID-19 и други заразни болести да може
Коментари Харесай

Ще ни слагат под карантина по телефона или със SMS

Уведомяването за поради COVID-19 и други заразни заболявания да може да става по телефона или посредством SMS-и и електронни известия. Това плануват промени в Закона за здравето, импортирани от ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова.

Предписанието ще се издава от началника на съответната Регионална здравна ревизия (РЗИ), както и до момента, само че отпада условието да е по предложение на лекуващия доктор.

Колко ще продължи изолацията ще се дефинира със заповед на министъра на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор. Контактните лица няма да имат право да отхвърлят проучване дали са носители на заразна болест.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Ако в България бъдат наложени по-строги забрани за излизане...

Променя се и досегашната законова наредба, която предвиждаше, че пациентите, инфектирани с COVID-19 и други рискови заболявания, подлежат на " наложителна изолираност и/или болнично лекуване ". С импортираните промени " болничното лекуване " отпада.

Според депутата от Българска социалистическа партия Георги Йорданов това е самопризнание за неуспех. " Внесените изненадващо в петък промени касаят признание на един факт, който е доста индикативен за цялата ни здравна система - че ние сега не разполагаме с задоволително кревати за лечение на заболели с Covid-19. Сега остана единствено изолацията, т.е. болничното лекуване не е наложително ".

Промените плануват още – по време на оповестено изключително състояние или, както и до 3 месеца след приключването им, здравният министър да може да забрани експорт на съответни лекарствени артикули.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР