Уважаеми другарки и другари, делегати и гости, Днешното заседание на

...
Уважаеми другарки и другари, делегати и гости, Днешното заседание на
Коментари Харесай

Паргов: Убедени сме, че Русия не е заплаха за България!

Уважаеми другарки и приятели,

делегати и посетители,

Днешното съвещание на XIII Конференция на Софийската градска организация на Българска социалистическа партия се организира 6 месеца след предварителните парламетарни избори, довели до трети кабинет „ Борисов " и в навечерието на съвещанието на 49-ия Конгрес на Българска социалистическа партия. Този интервал се характеризира с високо ниво на световно напрежение, усилване на неустойчивостта и непредвидимостта в света и Европа, както и все по-трайната наклонност в Европейски Съюз към задълбочаване на рецесията на европейските полезности, на обществения модел, на икономическите диспропорции и разлики сред държавите-членки и все по-засилващата се роля на националната страна.

На този декор, от ръководството на премиера Бойко Борисов произтичат тежки последствия за страната - управнически безпорядък, празни обещания, слаба работа на Народното събрание, реплика на външнополитически триумфи.

България продължава да бъде най-бедната в Европейския съюз, изумена от демографска злополука, от деидустриализация, от съсипия на опазването на здравето, образованието, науката и културата, от всеобщата битова престъпност.

Свидетели сме на управническа измама, посредством която се манипулира ежедневно българското общество, като по този метод се понижава волята му за опозиция.

Страната е притисната отвред от нерешени и от полурешени проблеми, от непремислени дейности на изпълнителната власт. Сред тяха са отчетът за националната ни сигурност през 2016 година, като в него е позволена стратегическа неточност и недоумение на интернационалната конюнктура. Обявяването на Руската федерация за основна опасност за България, приказва за рискови зависимости на властта от задгранични ползи, както и от вкарване на България в възможен боен спор.

Убедени сме, че Русия не е опасност за България!

Дори и там, където си въобразявахме, че българската идея може гладко да завоюва дивиденти, поносим загуби. Примери за това са:

- злощастната подготовка на българското председателство на Съвета на Европа;

- продължаващото неприемане на България в Шенген;

- примиряването с концепцията за Европа на две скорости;

- фактическият отвод от огромните енергийни планове.

Така се пропилява шансът България да изиска и завоюва ново място в Европейския съюз и да взе участие интензивно, пълноценно и пълноправно в процесите, които текат в него. Това място е обвързвано и с осмисляне, в границите на НАТО, на военно-политическите ни връзки със Съединени американски щати, без това да се опълчва на икономическите и духовните ни връзки с Русия.

Българска социалистическа партия като национално виновна партия би трябвало да продължава да упорства за събаряне на глобите против Русия, оповестени поради присъединението на Крим към Руската федерация. На пух и прахуляк станаха обещанията на ръководещите, че ще се възползваме от конюнктурата на по този начин нареченото „ дадено съгласие " сред Тръмп и Путин.

Зад привидното благоденствие, което е действителност само в очите на герберите и техните сътрудници, се крият все по-тревожни проблеми и диспропорции. Това е годно и в цялостна степен и за София. Въпреки големите старания градът да бъде показан като „ витрина на сполучливото ръководство на ГЕРБ ".

Състоянието и проблемите на държавното ръководство на централно равнище и по места се трансформират в съществена опасност за България в сложната и усложняваща се външна и вътрешна конюнктура.

Започнахме да разкриваме същинското лице на модела ГЕРБ.

А точно:

- липса на аргументирана и реалистична програма;

- ниска успеваемост и резултатност на управлението;

- отвод от пълноценна и транспарантна отчетност пред обществото и първичен пиар;

- тотално налагане на клиентелистки и корупционни практики;

- шуробаджанащина - нарушение на обикновени политически и морални правила;

Всичко това подсигурява идейната заварка в клиентелисткия модел на структуриране на ГЕРБ.

Всичко това е нездравословна и рискова за страната политика, ускоряваща деградацията на обществото.

ГЕРБ изпада в логорея, която показва за огромни достижения мижавите резултати или вреди.

Управляващите създават ежедневно кавги и гафове. Правителството е несигурно и може да се „ самосвали " във всеки един миг, без значение от това, че са се вкопчили във властта. Последният месец на всекидневни кавги е точна илюстрация, че ГЕРБ не е монолитна политическа мощ, а концесионер по ползи. ГЕРБ не е партия в класическия смисъл на думата, а машинален общ брой от родово-кланови общности, които са апортирани под марката ГЕРБ.

Външнополитическата интензивност на премиера, с оглед имиджа му на интернационален фактор в навечерието на европейското председателство, в действителност е заслон за прикриване на вътрешно-икономическите недъзи и проблеми на хората, Вкарването на тематиката за опълчването на институциите, посредством непрестанните опити за уязвяването на президента, има за цел прикриването на управническата отпадналост. Това обаче не им се получава.

Грешките и гафовете би трябвало да се показват и подлагат на критика.

Това парламентарната група на Българска социалистическа партия и общинските съветници от София го правят с респектираща поредност. Но в тази тенденция, съгласно мен, би трябвало да се внимава, защото Българска социалистическа партия би могла да се поддаде на прелъщение да се рови по повърхността на злободневните събития, разчитайки, че натрупването на публично възмущение от модела ГЕРБ, ще я докара „ автоматизирано " на власт. Да показваш единствено греховете на ръководещите не е опция. Емоционалната рецензия на признаците на модела не е задоволителна. Тя може да носи моментни позитивни изгоди, само че спомага единствено частично за увещание на необятните пластове от българското общество, че Българска социалистическа партия е същинската опция на ГЕРБ. Както демонстрират данните и анализите, публичното отношение към ръководещите се утежнява, само че в същото време недоверието не прераства в поддръжка за нас. Към момента откритият електорален таван на Българска социалистическа партия се резервира, и толкоз.

Това слага на дневен ред огромния въпрос: Какво е належащо да направи (и то незабавно) Българска социалистическа партия, с цел да се наложи като действителна опция в съзнанието на необятните електорални кръгове?

За първи път имаме държавно ръководство, което мисли през призмата на календарното полугодие, с небосвод края на председателството - юни 2018-та година. А по-късно въпросът за предварителните парламентарни избори ще стане още веднъж настоящ. Въпреки, че ръководството е в неприятна кондиция, ние от Българска социалистическа партия, дали сме подготвени да управляваме, като осъществяваме нова политика, като предлагаме ефикасни оферти и имаме изобретателни хрумвания?

На този стадий, успеха на Българска социалистическа партия на идващите, съвсем несъмнено, предварителни парламентарни, европейски и локални избори наподобява несигурна.

Тук, приятели и другарки, слагам въпроса: Подготвени ли сме да управляваме с висок професионализъм, програмна убеденост, в полза на българските жители и националния интерес?

Алтернативата не е единствено да отстраним ГЕРБ от власт. Алтернативата е в това по какъв начин ще създадем държавното ръководство на България по-различно от настоящето, по-добро и по-справедливо.

Искам да слага и още два значими въпроса, които, уверен съм, значително членове на Българска социалистическа партия си задават: Защо опитът да се работи реактивно не е задоволително ефикасен от време на време? Защо се основава чувство, че нерядко се плъзгаме по повърхността?

Отговорът на този въпрос съдържа три детайла, които ние, в Софийската партийна организация, се опитваме да осъществим, въпреки и към момента в непълна степен:

Да покажем, че желаеме и можем да осъществяваме съответни политики по друг от ГЕРБ метод. Да вършим тази политика в разговор и с присъединяване на другите общности, като се превърнем в представители на техните ползи в ръководството на града и страната. Да търсим нов метод, излъчващ непоклатимост и справедливост;

Да подготвим политическите цели и рамки, както и главните експертни причини за нашите нови, разнообразни политики. Чрез тези причини е значимо освен да се потвърдят забележимите пороци на модела ГЕРБ. Важно е да представим безапелационно причини в поддръжка на хрумвания и цели, които оферират действително по-добри решения на обществото. Като всяко наше политическо решение би трябвало да стъпва на експертна основа.

Да подберем и лансираме на другите равнища, от локалната микрообщност до града като цяло, екипи от изявени, потвърдени персони (както одобрени партийни фрагменти, по този начин и уважавани персони в професионални и цивилен среди). Тези специалисти да вземат участие в създаването на политиките и по този начин на процедура да показват персонифицирана опция на клиентелистките и корупционни мрежи на ГЕРБ.

Не е задоволително да твърдим, че Българска социалистическа партия е друга от ГЕРБ. Трябва ежедневно да го потвърждаваме с съответни и проверими от хората каузи. Има значително значими и потребни неща, които софийските ни депутати, групата на съветниците и партийните структури вършат, само че те към момента остават незадоволително забележими за хората и не убеждават болшинството от столичани в способността ни да управляваме. Тази констатация може би наподобява несправедлива предвид на напъните, които поставяме, само че не трябва да забравяме, че от голяма важност е не какво мислим ние за себе си, а по какъв начин хората ни възприемат и правят оценка. Ние би трябвало да станем разнообразни точно посредством способността и готовността да управляваме по различен, доста по-добър от ГЕРБ метод, в полза на хората. А оценката дали тази дарба е налице, я дават жителите. Тази оценка не се дава на партийните конгреси.

Българска социалистическа партия въпреки че към момента е партията с максимален брой членове, все по-малко е всеобща партия. На национални избори има хора, които гласоподават за Българска социалистическа партия, а на локалните същите гласоподават за други партии или претенденти. Ниската мотивация и слабата интензивност на структурите по места е сигнален сигнал.

Вътрешнопартийният спор, като естествено положение на Българска социалистическа партия, се поддържа от години. Промяната в Българска социалистическа партия е поръчка за смяна и на страната. Но, в случай че смяната се състои в разгонване на този или оня, поради остарели персонални сметки, тя не излъчва позитививно обръщение. Скандалите, които се разгарят в Българска социалистическа партия, не са на идейна основа. Искам да слага въпроса: Ние от Българска социалистическа партия имаме ли сили да определим правилата на нашите разногласия? Принцип е търсенето на подобен обществено обективен модел на ръководство на страната, който ще стартира да взема решение и да преодолява обществените неравенства и диспропорции. Изкуството на ръководството е в това да се даде на всички хора чувството, че са част от него, тъй че те да са наясно, че всеки един от тях е необходим и има своето място.

В това отношение интелектуалният капацитет на Българска социалистическа партия - София е основен, както във вътрешнопартиен, по този начин и в народен проект.

Искам да обсъдим още един основен въпрос: Съществува ли изолираност на Българска социалистическа партия като политически и абстрактен индивид, и в столицата, и в страната?

Според мен, отговорът е: До огромна степен - да!

Как да преодолеем това съществуване на студенина в София и в народен проект? Как да изберем и посочим кои са нашите евентуални сътрудници в бъдещето ръководство? Никой не храни илюзии, че в околните години е допустимо еднопартийно ръководство. Очевидно е, че с машинален общ брой от партии, стоящи в левия набор - от извънредно ляво до център-ляво (включително и на някогашни наши съпартийци), казусът ще остане да виси. Нашата задача би трябвало да се състои не в монополизиране на лявото политическо пространство, а в одобряване на социалистите като естествени водачи на ляво мислещите и обществено насочени хора.

Съществен и даже фундаментален от идеологическа позиция въпрос е: Кое в действителност е актуалното ляво и какво чакат хората?

Икономическа и законова рамка на връзките сред труда и капитала, водещи до обществена ангажираност на бизнеса, подтиквана от страната и локалната власт. Демографската рецесия може да се пребори посредством почтено възнаграждение, сигурност, качествено опазване на здравето и обучение. За да реализираме тези цели, страната и общините би трябвало да се върнат в „ играта ", като пазарен състезател, с цел да контролират по стопански път неравенствата, поемайки още веднъж своите отговорности, осигурявайки условия и предпоставки за развиване и разцвет на всеки един жител. Не конфликт сред публичния интерес и частната благосъстоятелност, сред едрия и дребния бизнес и предприемачество. Не рекет или напън, както го схващат ГЕРБ, а взаимно осъзнаване на обществените функционалности и задължения, основаващи се на по-справедливо систематизиране на националното благосъстояние.

Държавата и общината, работейки на пазарен принцип, са в положение да доближат по-високи нива на свое присъединяване във образуване на брутния вътрешен артикул, като благосъстоятелност, надалеч над сегашните скромни към 10%. В страни като Германия, Франция, Холандия, Англия този дял надвишава 20% и стига в някои страни до 40-45%.

Догмата на неолибералната доктрина, че страната и общината са неприятни стопани и че преотстъпването на държавната и общинската благосъстоятелност в частни ръце е най-хубавото решение, се провали дефинитивно. Догмата на неолибералната доктрина потвърди своята неплатежоспособност на фона на все по растящите неравенства, както в столицата, по този начин и в цялата страна.

София не е България, само че София е смален модел на България и на ръководството на ГЕРБ. Така, както има дисбаланс и неравноправие в развиването на централната част на столицата по отношение на крайните квартали, подобен е и несъответствието сред развиването на София и преобладаващата част от страната.

Българска социалистическа партия - София, и Българска социалистическа партия като цяло, би трябвало да се стремим да бъдем в непрекъсната политическа кондиция. Изхождайки от интелектуалния капацитет, концентриран в София, би трябвало да увеличим своята работливост и пълнота на нашите дейности. Ефективността, която не се състои в механичното проявление на грешките на ГЕРБ, а се мери с потенциала на различните и обективни политики и хрумвания.

Не би трябвало да забравяме, че готвейки се за локалните избори през 2019-та година, ще ни се наложи да се готвим, преди този момент, за постоянни европейски, а и за възможни предварителни парламентарни избори.

Това ни слага в положение на непрекъсната предизборна акция, уважаеми другарки и приятели.

Затова и на срещата с партийните секретари на 9-ти октомври, дружно с ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, си поставихме за цел да търсим софийския Румен Радев, който ще може да ни извади от политическата изолираност, в която се намираме към този момент 28 години в София.

Съзнавам, че слагам въпроси, на които би трябвало да си дадем ясни отговори, които да капитализираме посредством победи на идните парламентарни, европейски и локални избори.

Съзнавам, че от време на време се увличаме в правенето на мъчителен разбор на слабостите ни. Но в случай че не намерим почтено и в бърз порядък правилните отговори и не предприемем още по-решителни дейности за осъществяване на нашите цели и задания, ще си останем с фантазиите за триумфи. Затова споделям, че борбите за изборна победа и в най-малкото село, и в огромния град, би трябвало да се водят на правилото „ един за всички и всички за един ". Докато преглеждаме загубите - било на частични локални избори, или на национални - като проблем само и единствено на несъмнено локално, общинско или национално управление, сме обречени да губим непрекъснато. Линията на държание на Българска социалистическа партия в София и в народен проект е належащо да е на политическа мощ, която излъчва модерни хрумвания, която е подготвена на дейности и която се откроява със непоклатимост. Осъзнаваща геополитическите действителности. Осмислила националния интерес на България.

През миналия интервал градската ни организация съумя да приготви позиции и мнения. Някои от тях са оповестени в левия щемпел и в редица известни медии. Тези позиции и мнения са по значими въпроси на локалната, националната и интернационалната политика. Стремежът ни е посредством работа с политолози, социолози, хора на културата, науката, образованието и опазването на здравето, да покачваме равнището на компетентността и професионализма. Привличаме персони, които носят нови хрумвания, въпреки и дискусионни. Някои от тези персони са симпатизанти, други - ляво мислещи интелектуалци в необятния смисъл на това разбиране.

Българска социалистическа партия, в интервала до идващите локални и парламентарни избори, ще би трябвало да създаде солидна стратегия за ръководство на общините и страната.

Същевременно е нужно да продължим с организационното подсилване на партията, с оглед повишение на успеваемостта на структурите в провеждането на политики и в печеленето на избори.

Налага да се осмислим отговорността на градската организация на Българска социалистическа партия в София като авангард на партията. В София живее и работи съвсем една трета от популацията на България. Съсредоточени са големи промишлени и научни запаси и фрагменти, тъй че няма по какъв начин социалистите от София да се занимават единствено със софийските тематики и проблеми, оставайки настрана от националните и интернационалните въпроси.

Трябва да съумеем да притеглим най-подготвените учени и експерти в другите браншове, най-изявените дейци и създатели на културата, младите гении на нацията. София е градът, където те живеят и творят. Трябва да ги ангажираме с създаването на решения на най-наболелите проблеми на българското общество. Така освен ще разтеглим въздействието на Българска социалистическа партия в столицата, само че и ще се превърнем в привлекателен център, в лаборатория за формулиране на партийни тактики и стратегии за ръководство.

Естествено е резултатите от подобен вид активност да бъдат предоставяни на съответните органи и звена на Националния съвет, на управление и на ръководителя на Българска социалистическа партия.

Другарки и приятели,

Много ми се желае на днешния конгрес, а след това и в районните партийни организации, да се преценяват вероятностите на сходни форми на работа, до каква степен те са нужни и в каква степен дават отговор на задачите и дилемите, които сме си сложили.

Днес ние би трябвало да излезем с заключения и оферти. Без да се плашим от разликите в мненията, от полемиката и нейната дълбочина. Защото единствено по този начин можем да очертаем вероятността, която Българска социалистическа партия ще даде на България.

България, която всички ние обичаме!

Благодаря за вниманието!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР