Утре приключва приемането на кандидатури за четвъртото издание на конкурса

...
Утре приключва приемането на кандидатури за четвъртото издание на конкурса
Коментари Харесай

Хората в България все повече разбират какво е ПРОМЯНАТА

Утре завършва приемането на кандидатури за четвъртото издание на състезанието за обществени бизнесмени ПРОМЯНАТА на фондация Reach for Change и Нова Броудкастинг Груп. Конкурсът е отворен както за нестопански организации, по този начин и за обособени жители, които имат концепция по какъв начин да подобрят живота на децата в България. За новостите в състезанието тази година и за критериите за избор на планове, които ще бъдат развивани споделя Юрий Вълковски, представител на фондация Reach for Change.

ПРОМЯНАТА с приз за поддръжка на общественото предприемачество

Ани Салич: Ние сме огромни длъжници към децата ни

Как бихте обяснили какво е да си обществен бизнесмен?

Да правиш положително по резистентен метод. Казано по различен метод – да решаваш обществени проблеми дълготрайно, а не еднократно; да разчиташ на разнородни източници на финансиране (включително лична стопанска дейност), а освен на дарения и субсидии; да бъдеш освен запалянко, само че и прагматик; да можеш да увличаш другите да те последват и да поддържат идеята ти; да разбираш и да обичаш хората – в това число тези, които са в затруднена обстановка. За да си обществен бизнесмен би трябвало да имаш доста гении. И доста мощна мотивация, с цел да не се откажеш при първите компликации.

Конкурсът се организира за четвърта подред година. Може ли да се заключи, въз основата на плановете, които аплайват, кои са главните проблеми на децата в България, на които обществените бизнесмени търсят решение?

Да. Всяка година в ПРОМЯНАТА аплайват сред 200 и 300 плана от над 50 обитаеми места от всички елементи на България. Не можем да претендираме за представителност и пълнота, само че се обрисуват доста ясни проблеми, които се повтарят в десетки кандидатури. Такава тематика е началното и междинното обучение и общото чувство, че образованието в учебно заведение не постоянно дава отговор на актуалните потребности на обществото. Усещането, че просветителната система се нуждае от смяна и то на разнообразни равнища. Разбира се, изскачат и характерни тематики като насилието в учебно заведение, което от ден на ден тревожи обществото. Друга повтаряща се тематика е същинската грижа и интеграция за децата с увреждания – и то по деен метод, в това число посредством нови технологии, посредством интензивно включване и така нататък – а не просто посредством помощи и щедрост. Същото важи и за децата, които са израснали в институции – какво да създадем, с цел да станат те пълноценни жители, които учат, работят и са потребни на обществото. Напоследък засилен интерес провокира и тематиката за здравословния метод на живот, за здравословното хранене, за спортуването на децата и младежите. Отчасти обвързвана е и тематиката за екологичното обучение и опазването на околната среда. Но всичко това са единствено образци, които не са изчерпателни. За страдание, в България, а и по целия свят, към момента има ужасно доста, което да създадем за нашите деца – с цел да ги спасим от апетит, от тормоз, от изключване, както и с цел да сме сигурни, че те ще се развиват пълноценно и ще разпрострат цялостния си капацитет. Всички ние имаме доста работа…

Има ли нещо ново и друго тази година?

Различното е, че плановете стават все по-смислени. Хората от ден на ден схващат какво е ПРОМЯНАТА и какво съставлява общественото предприемачество. Затова си мисля, че през идващите години ще почнем да получаваме по-малко, само че по-качествени планове. Поне това е наклонността в Швеция, където имаме същата стратегия.

Другата нова наклонност е, че получаваме от ден на ден планове от хора, чиито главен опит е в бизнеса, а не в обществената сфера. Ако преди съвсем всички претенденти бяха от фондации и сдружения, в този момент имаме от ден на ден хора, които са работили в банки или други огромни бизнеси, само че в този момент търсят други благоприятни условия и желаят да трансформират обществото към по-добро, като употребяват насъбрания опит в бизнеса. Все още са малко, само че наклонността е забавна.

През трите години на ПРОМЯНАТА до какъв брой деца стигнахте?

От 2014 г.- до момента ПРОМЯНАТА доближи до над 13 000 деца в цяла България, с помощта на напъните на 15-те плана, които подкрепихме финансово, с образования, с бизнес ментори от Нова Броудкастинг Груп и посредством достъп до интернационалната ни мрежа. С девет от тези планове продължаваме да работим и да им спомагаме да се развиват и да разрастват обсега си. Като част от взаимната ни работа всеки план подава обстоен доклад на всеки 3 месеца, в това число точната численост на деца и младежи, с които работи.

Има ли проблем, който с помощта на ПРОМЯНАТА, е решен или е открит пътят за решаването му?

Социалните проблеми постоянно са комплицирани и многоизмерни. Не е като да решиш едно математическо уравнение и да знаеш, че то вечно ще си остане решено. В обществената сфера е по-сходно с приказката за ламята, на която пораствали 2 нови глави за всяка отсечена от юнака. Но с цел да бъда по-конкретен ще ви дам един образец: Фондация „ Заслушай се “ сътвори дейно работеща система за видео-жестови превод за деца и възрастни с повреден слух. Тази система им разрешава да бъдат обслужвани в лечебни заведения, магазини, общински администрации. Това е голяма крачка напред, само че има още доста работа.

Можете ли да кажете какво, съгласно вас, е най-важното, което би трябвало да има един човек, с цел да се развие като сполучлив обществен бизнесмен?

В Reach for Change споделяме, че общественият бизнесмен би трябвало да е „ smart, brave and passionate “, т.е. „ интелигентен, самоуверен и изпълнен със пристрастеност (за промяна) “. И най-интересното е, че нито едно от тези качества единствено по себе си не е задоволително. Може да си доста интелигентен, само че в случай че ти липсва смелостта да стартираш нещо ново и рисково, то ти може да не си подготвен за бизнесмен. И още – може да си доста деятелен и супер интелигентен, само че в случай че ти липсва обществена сензитивност и предпочитание да окажеш помощ на другите, то може би ти не си обществен бизнесмен.

Имаме ли към този момент построена система у нас за поддръжка на обществените бизнесмени? Кой ги поддържа, бизнесът или страната би трябвало да са по-активни, с цел да се развиват сполучливо?

Не. В началото сме. Има разнообразни начинания за развиване и поддръжка на общественото предприемачество, само че е мъчно да приказваме за цялостна екосистема. Липсват по този начин наречените „ обществени вложители “, държавната и общинските политики са към момента в зародиш, самите обществени бизнесмени не са доста. Още по-малко са същински сполучливите образци, които съчетават сполучлива обществена работа и същинска финансова резистентност. Но сме на прав път – виждаме го по възходящия интерес и възходящото качество на плановете, които получаваме.

Ти можеш да си новият Герой на ПРОМЯНАТА! Кандидатствай тук
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР