Утре е първият тур на президентските избори във Франция, които

...
Утре е първият тур на президентските избори във Франция, които
Коментари Харесай

В неделя е първия тур на президентските избори във Франция


Утре е първият тур на президентските избори във Франция, които най-малко на доктрина могат да имат неочакван резултат с разтърсващи последици за Европа. Кандидатите са 12.

Настоящият президент Еманюел Макрон има преднина, само че тя се стопява в последните дни. Според изследванията на втора и трета позиция водачът на крайнодясната партия " Национален общ брой " Марин льо Пен и на крайнолявата партия " Неподчинена Франция " Жан-Люк Меланшон.

Покрай войната в Украйна на процедура във Франция нямаше предизборна акция. От една страна, президентът Еманюел Макрон евентуално прекомерно разчиташе на ролята си на водач, който пробва да води разговор и с Русия, и с Украйна, без да оставя никакво подозрение в безапелационната си позиция в поддръжка на Украйна.

От друга страна, останалите 11 претенденти едвам успяваха да съществуват в публичното пространство с други тематики, разнообразни от войната. Имаше диспути, само че без присъединяване на президента Макрон. Не мисля, че те бяха запомнени с нещо или пък че мотивираха французите да гласоподават.

Точно това е големият проблем за на следващия ден – чака се рекорден брой въздържали се. Президентските избори по традиция във Франция бележат висока изборна интензивност, само че този път предвижданията са за не повече от 70% от имащите право на глас.

Защо Европа е обезпокоена ?

Защото най-малко на доктрина нищо не изключва победа за антиевропейско надъхан претендент. С най-големи шансове е крайнодясната Марин льо Пен.

Франция напълно не с неутрални позиции по отношение на войната в Украйна. Затова и може би било разумно тъкмо сега Марин льо Пен да наподобява много лесна цел за безпощадни рецензии. Възхищението на льо Пен към съветския президент Путин, топлите им връзки, общите им фотоси, финансирането на партията на Марин льо Пен от съветски банки близки до властта в Русия. Всичко това обаче внезапно изчезна от общественото пространство.

През 2014г. съветски банки дават, публично под формата на заем, 9 млн. евро на партията „ Национален общ брой “. В подмяна съветският президент получава поддръжка от Марин льо Пен при анексирането на Крим или пък в остри рецензии към съветския опозиционер Алексей Навални. Само преди месец се наложи предизборният щаб крайната десница да изхвърли милиони предизборни брошури, тъй като на тях имаше фотография на Марин льо Пен с Владимир Путин.

В последния месец от информационна позиция Марин льо Пен направи извънредно мощен ход. Просто смени тематиката и стартира да приказва единствено за покупателна дарба, което е и абсолютният приоритет и най-голямата грижа на французите преди тези избори.

Според изследванията Марин льо Пен може да получи към 22% на първи тур, а Макрон към 27%. За втори тур обаче преднината на Макрон се стопява непрекъснато и разликата към този момент наближава опцията за статистическа неточност. Решаващо на втория тур ще е какъв брой мощен и мобилизиран ще е фронтът анти Макрон. Т.е. прекачване на гласове във всички направления единствено и единствено да не мине Макрон.

Решаващо ще и какъв брой от хората, които без да симпатизират на Макрон, не биха позволили краен претендент да ръководи страната и да е водач в Европа, мразейки обединена Европа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР