Успешното развитие на ядрената енергетика в България изисква адекватно управление

...
Успешното развитие на ядрената енергетика в България изисква адекватно управление
Коментари Харесай

Успешното развитие на ядрената енергетика в България изисква адекватно управление на рисковете

Успешното развиване на нуклеарната енергетика в България изисква съответно ръководство на рисковете. Това сподели ръководителят на Българския енергиен и минен конгрес (БЕМФ) Иван Хиновски в изявление за Българска телеграфна агенция във връзка завършилата Трета интернационална нуклеарна конференция, която се организира на 25 и 26 януари в София.

По думите му нуклеарната енергетика има бъдеще в Европа и света, като то не е в спор със " зелената договорка " на Европейски Съюз, а я добавя. Към момента планът за създаване на 7-и и 8-и блок на АЕЦ " Козлодуй " е в зоната на стратегическите и геополитически решения. Предстои да се трансформира в инженерен план. За експертите в региона обаче е ясно, че той ще срещне и би трябвало да се оправи с голям брой опасности, уточни той. Хиновски разяснява, че всеки нов нуклеарен план подтиква мощно развиване както на науката, по този начин и на общото икономическо развиване на страната в редица области.

Мястото на българската нуклеарна енергетика е несъмнено в новата енергийна тактика на България като сурогат на въглищните централи към 2050 година. На въпрос дали ще успее България да осъществя проектите си за построяването на 7-и и 8-и блок на АЕЦ " Козлодуй ", ръководителят на БЕМФ отговори, че " на настоящия стадий на схващане и демонстрирано отношение към плана от законодателя е мъчно да заявява убеденост ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР