Условията за прием и обучение на чуждестранни студенти в Нидерландия

...
Условията за прием и обучение на чуждестранни студенти в Нидерландия
Коментари Харесай

Нидерландия запазва условията за чуждестранни студенти за учебната 2024/2025 г.

Условията за банкет и образование на задгранични студенти в Нидерландия за образователната 2024/2025 година остават непроменени, оповестяват специалистите на организацията за обучение в чужбина „ Интеграл “. Коментарът е във връзка спекулациите, че най-предпочитаната сега от българските студенти дестинация в чужбина се кани да затвори порти пред претендентите от други страни.

Нидерландия предлага доста стратегии на британски език в своите университети и се трансформира в цел номер едно на задграничните студенти след излизането на Англия от Европейски Съюз. Високото качество на образованието, разнообразните стратегии и наличните такси привлякоха огромен брой задгранични студенти в Страната на лалетата през последните години.

Международните студенти в страната набъбнаха до 115 000 души по данни на нидерландското държавно управление. 40 на 100 от всички студенти за последната академична година идват отвън рамките на страната, което е нарастване с близо 30 на 100 спрямо 2015 година В момента България заема 6-о място по  брой задгранични студенти в Нидерландия за образователната 2022/2023 година с 5112 студенти след Германия, Италия, Румъния, Китай и Испания. За съпоставяне през 2012 година сме заемали 5-о място с 1600 студенти и още веднъж 5-о място през 2019 година с 3700 студенти.

Засиленият напън върху просветителната система на Нидерландия отвори полемика в страната за вероятни решения на зародилите проблеми, измежду които свръхпосещаемост на образователни стратегии, претъпкани зали, отпаднал и недостигащ преподавателски състав, опасност за опазване качеството на образованието, липса на задоволително свободни квартири за студентите в някои градове на страната.

В началото на 2023 година министърът на образованието в оставка Робърт Дайкграаф даде обещание да предложи проект за преодоляване на проблемите в областта на академичното обучение в Нидерландия и намиране на баланс сред привличането на задгранични гении, интернационализацията на висшето обучение и опазване на високото качество на просветителната услуга. В момента предложенията са отворени за отзиви и рекомендации.

В случай че част от тях бъдат признати, те ще влязат в действие от по-следващата 2025/2026 образователна година. Междувременно в Нидерландия предстоят предварителни избори тази есен и съставяне на ново държавно управление.

Какво включват обсъжданите оферти за смяна на законодателството?

Език на образование

Международният темперамент на висшето обучение в Нидерландия ще бъде непокътнат и даже ще бъде подтиквано потреблението на повече непознати  езици в образованието. Същевременно задачата на законодателите е да запазят и засилят наличието на нидерландския език. Предложенията за промени плануват, в случай че в дадена стратегия образованието на задграничен език е над една трета от всички заеми, да се изисква входящ тест по базово притежаване на холандски език на входа на образованието. Всички студенти в задграничните стратегии ще имат задължението да усъвършенстват равнището си на притежаване на нидерландски и по-късно в процеса на следването.

Привличането на задграничните студенти е значимо и за холандската стопанска система, която страда от дефицит на фрагменти в редица браншове, в това число обучение, здравни грижи, технологии. В някои от тях владеенето на нидерландски език е належащо за реализация на пазара на труда, се акцентира в претекстовете на държавното управление в оставка.

Одобряване на нови стратегии на непознат език

При одобрение на  нови стратегии на британски език министърът на образованието да взима поради следните условия, гласи предлагането за разискване:

- съществуването на преподавателски състав и специфичност на пазара на труда в съответния район, в който се намира университетът;

- в случай че съответният район записва стопански спад, интернационалният темперамент на стратегиите и съответния вид университети ще бъде приветстван;

- при липса на задоволително преподавателски състав, който да образова на холандски език, интернационалните стратегии ще бъдат предпочитани;

- всяка интернационална стратегия следва да има аналог на холандски език в границите на страната.

Изброените условия да бъдат взимани поради като цяло, а не поотделно при одобрение на нови задгранични стратегии, гласи още предлагането.

Максимален брой студенти

Предлаганите промени в законодателството плануват още установяване на квоти за броя на студентите при избрани посоки  от образователните стратегии, с цел да се избегне претоварването. Понастоящем това е допустимо единствено за образователните стратегии като цяло. Въвеждането на стеснен банкет за несъмнено направление ще помогне да се предотврати несъразмерното записване на студенти при започване на програмата. Предвидено е и ограничаване под формата на квоти за студенти от страни отвън Европейски Съюз, когато преподавателският потенциал е стеснен. Това ще подсигурява достъпа на нидерландските и европейските студенти.

Предложенията за промени в законодателството, обвързвано с образованието на задгранични студенти, са отворени за отзиви до 15 септември 2023 година  Очаква се до приемането им и влизането в действие от по-следващата година министърът на образованието на Нидерландия да подписа съглашения с университетите за по-целенасочено назначение на личен състав, вземане предвид на приема на задгранични студенти с потребностите на локалния пазар на труда, ефикасна и навременна информация по отношение на опциите за настаняване на студентите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР