Усложненията започват в късната фаза на белодробна инфекцияВсе по-чести са

...
Усложненията започват в късната фаза на белодробна инфекцияВсе по-чести са
Коментари Харесай

COVID-19 води и до миокардити

Усложненията стартират в късната фаза на белодробна зараза
Все по-чести са случаите на пациенти с тромбози на двете коронарни артерии

4-5% са с инфектиране на сърдечния мускул

COVID-19 провокира и миокардити. Това бе обявено на Национална кардиологична конференция, в центъра на която бе коронавирусната зараза.

Проф. Иво Петров напомни, че по-рискови са пациентите, които страдат от сърдечно съдови болести. Тези болести засягат най-малко 60% от популацията на страната ни.

“Необходимо е да се знае, че затрудненията, които тормозят нас, сърдечносъдовите експерти, са тези, започващи в късната фаза на белодробната зараза. Това става, когато към този момент чакаме пациентът да се усъвършенства, а той внезапно се утежнява. Тогава идват и сърдечносъдовите усложнения”, изясни проф. Петров.

Той цитира резултатите от 57 изследвания, които демонстрират, че инфекцията COVID-19, въпреки и респираторна, засягаща най-вече белия дроб, поразява и всички органи и системи, в това число и сърдечносъдовата. Ако на засегнатите от COVID-19 създадем ядрено-магнитен резонас, ще се окаже, че сред 4 и 5 на 100 са с миокардит.

Все по-често виждаме и пациенти с едновременна тромбоза на двете коронарни артерии - нещо, което в предишното се смяташе за казуистика. Това, в действителност, е механизмът, провокиран от COVID-19, разяснява още проф. Петров. Той напомни, че посредством ехокардиография и нуклеарно. магнитен резонанс може да се направи прогноза при наранени от вируса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР