Ускоряване на инфраструктурни проекти, които стоят замразени от години, обсъдиха

...
Ускоряване на инфраструктурни проекти, които стоят замразени от години, обсъдиха
Коментари Харесай

Петрол за “Нефтохим” през Гърция и бърз влак за войски договаряме с Атина и Букурещ

Ускоряване на инфраструктурни планове, които стоят замразени от години, разискаха министър председателите на България, Гърция и Румъния Николай Денков, Кириакос Мицотакис и Марчел Чолаку на среща в двореца “Евксиноград ” край Варна. Разговорите бяха по покана на българския министър-председател.

Пълно създаване на транспортния кулоар Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Констанца бе главната тематика на диалозите. Този мегапроект бе контрактуван преди експлоадирането на пандемията от Коронавирус, като по гледище на тогавашния български министър председател Бойко Борисов в диалозите участваше и Сърбия. В новия му вид Белград не бе поканен. Но бе показана Европейската комисия на равнище вицепрезидента Маргаритис Схинас и комисарката по превоза Адина Вълян. Участваше и един “скрит министър председател и еврокомисар ” - българският вицепремиер Мария Габриел, както се пошегува Николай Денков.

Ускоряването на плановете по коридора е поради войната на Русия против Украйна, не скриха и тримата министър председатели.

“Транспортната, енергийната и цифровата съгласуваност имат надрегионално значение поради войната в Украйна. Европа повече не може да е разединена ”, заключи домакинът Денков. А гръцкият му сътрудник Кириакос Мицотакис даже акцентира, че инфраструктурата е значима освен за развиването на бизнеса, само че и за превоза на войски и техника за потребностите на Украйна и защитата на страните от НАТО. Той даде образец, че огромно количество военна техника, предопределена за Киев, е била разтоварена на пристанището в Александруполис, само че е нужна спомагателна инфраструктура, с цел да стигне бързо там, където е нужна за защитата на Украйна.

Един от най-важните планове за България е построяването на петролопровод от Александруполис до Бургас, където се намира рафинерията “Лукойл Нефтохим ”. Той бе упоменат като незабавен от министър-председателя на Гърция Мицотакис. Петролопроводът ще разреши доставката на танкери с неруски нефт за българската рафинерия, без да се постанова корабите да минават през Босфора

От 1 октомври 2024 година “Нефтохим ” би трябвало напълно да приключи работата си с нефт от Русия, откакто получи спомагателна пролонгация от наложените на Москва европейски наказания. Доставката с танкери през Босфора обаче оскъпява доста суровината за “Нефтохим ”. Освен това през Босфора и Дарданелите има ограничавания върху размера на корабите, които могат да минават, и това прави навременните доставки несигурни.

Петролопроводът действително е възкръсване на остарял съветски план за заобикаляне на Босфора, съгласно който обаче суровината трябваше да тече от Бургас към гръцкото пристанище, а не на назад. Споразуменията по този план бяха подписани още през 1994 година, само че през 2011 година България се отхвърли от него. През февруари при посещаване в Гърция президентът Румен Радев подписа меморандум за обновяване на петролопровода.

А в скоро време всички общи инфраструктурни планове сред България, Гърция и Румъния би трябвало да бъдат записани в тристранен контракт със периоди за построяването им, разгласи в “Евксиноград ” министър председателят Денков.

Един от най-спешните планове е обезпечаването на задоволително опция с влакове и камиони зърното от Украйна

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР