Ускореното извеждане на въглищните централи от експлоатация не произтича от

...
Ускореното извеждане на въглищните централи от експлоатация не произтича от
Коментари Харесай

Инж. Чавдар Стойнев, ТЕЦ Перник: България може да модернизира енергетиката си без спиране на базови мощности


" Ускореното извеждане на въглищните централи от употреба не произтича от поетите задължения от страна на България и редицата извършени разисквания със обществените сътрудници. Сценарият за прекъсване на базови мощности не е допустим и слага под риск енергийната непоклатимост и сигурност на страната. " съобщи изпълнителният шеф на " Топлофикация Перник " инж. Чавдар Стойнев.

По думите му Европейската Зелена договорка цели да се подтикват заетостта и растежът, устойчивостта и да се положат старания в опазването на околната среда, до момента в който в България проектите за осъществяване на енергийния преход ще провокират загуба на работни места, обезлюдяване на цели райони и покачване на цената на електрическата енергия, а оттова и на всички артикули и услуги. Инж. Стойнев подсети, че най-общо политиката на Зелената договорка ангажира да се редуцират нездравословните излъчвания в атмосферата, да се понижи външната енергийна взаимозависимост, да се отстрани енергийната беднотия, както и да се усъвършенства здравето на европейците. По думите му никой не постанова постигането на задачите да се случи посредством закриване на базови мощности.
-->
" Намаляването на въглеродните излъчвания и подобряването на въздействието върху околната среда на въглищните централи е постижимо посредством вложения. Това ще се случи посредством замяната на твърдите изкопаеми горива и въвеждане на съвременни технологии в индустриалната активност. " уточни инж. Стойнев.

Той съобщи, че множеството въглищни Топлоелектрическа централа, включително и " Топлофикация Перник " през последните години осъществят вложения за въвеждане на нови по-чисти горива. По думите му без да е належащо затваряне на централи в България, а единствено посредством софтуерни усъвършенствания в българските ТЕЦ-ове в това число с филтри, улавящи замърсяващите частици и в допълнение усъвършенстване на горивния развой, страната ни може да извърши енергийната промяна.

Директорът означи, че в страната от години се води спор за и срещу удължаването на живота на въглищните централи. Според него от ден на ден българи по-скоро са За опазване на въглищните централи.

„ Становищата и на всички енергийни специалисти, и синдикати е за запазването на базовите мощности. “ сподели инж. Стойнев.

Инж. Чавдар Стойнев изясни, че България не може да разчита напълно на фотоволтаици за гарантиране на стабилността на енергийната система. Той напомни, че сред 22 часá и 6 часá няма фотоволтаично произвеждане и уточни, че в този часови диапазон страната ни не би имала никакво електричество, в случай че разчитаме единствено на слънцето като източник на сила.

Инж. Стойнев прикани тематиката с бъдещето на един от структуроопределящите браншове за българската стопанска система - " Енергетиката " да се преглежда по-мащабно и в дълготраен аспект.

" Решения, взети " на коляно ", с цел да се спазят избрани периоди, заплашват устойчивото развиване на България. " акцентира шефът.

Той е безапелационен, че е нужна поредна държавна политика за бъдещето на техния бранш и посочи, че от това зависи развиването и на всички останали сектори, свързани директно с енергетиката.

Изпълнителният шеф на " Топлофикация Перник " съобщи, че е необичайно, до момента в който някои страни като Германия и Англия отложиха затварянето на въглищни централи в името на енергийната си непоклатимост, България да поема задължения за скоростно закриване без ясна опция.

Инж.Стойнев даде и още един образец с страна, ĸoятo paзшиpявa cвoя въглищeн флoт, а точно Китай.

Директорът на централата още веднъж попита какво постанова в България да се бърза с извеждането от употреба на базови мощности?

" Предстоящият енергиен преход в Европейски Съюз е основен въпрос за икономическото развиване на всички членки през идващите десетилетия. Необходимо е България като европейска страна да подходи с нужното държавническо държание и отстояване на националния интерес. " акцентира инж. Стойнев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР