Усилията на американските власти да ограничат технологичното развитие на Китай

...
Усилията на американските власти да ограничат технологичното развитие на Китай
Коментари Харесай

Производството на интегрални схеми в Китай е нараснало с 40% през последното тримесечие

Усилията на американските управляващи да лимитират софтуерното развиване на Китай в бранша на полупроводниците доведоха до взрив на локалното произвеждане, употребяващо по-остарели литографски процеси и технологии, които към момента не са обект на наказания.

През последното тримесечие, както оповестяват китайските държавни статистически управляващи, производството на интегрални схеми в страната е повишено с 40 % до 98,1 милиарда единици.

Само през март, съгласно South China Morning Post, базирайки се на формалната статистика, производството на интегрални схеми в Китай се е нараснало с 28,4 % до 36,2 милиарда броя, достигайки исторически връх. Според анализаторите на Haitong Securities, през тази година полупроводниковата промишленост в Китай ще означи постоянен напредък страната се стреми да развива локалното произвеждане на чипове.

Наблюдаваното повишаване на производството на чипове в Китай се дължи основно на дейното развиване на локалния пазар на електрически автомобили. През първото тримесечие производството им в композиция с хибридни модели е повишено с 29,2% до 2,08 млн. автомобила. В същото време производството на смарт телефони в Китай е повишено с 16,7 %. Като цяло размерите на произвеждане на интегрални схеми в Китай съвсем се утроиха през първото тримесечие на тази година по отношение на същия интервал на 2019 година.

Експерти от Съединени американски щати са обезпокоени, че подтикваното от глобите развиване на китайските полупроводникови артикули ще докара до свръхпроизводство на чипове, създадени благодарение на остарели литографски технологии. TrendForce чака делът на Китай на международния пазар на чипове със зрели софтуерни процеси да нарасне от 31% на 39% сред 2023 и 2027 година. През идната година общите доходи на китайските софтуерни компании се чака да набъбнат до 13,9 милиарда $.

Междувременно китайската полупроводникова промишленост продължава да разчита в огромна степен на вноса на чипове. През първото тримесечие той се е нараснал с 12,7% до 121,5 милиарда единици, до момента в който износът е повишен единствено с 3% до 62,4 милиарда единици. В края на предходната година полупроводниковите съставни елементи остават главната вносна стока на Китай, изпреварвайки суровия нефт.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР