Усещането за радост, спокойствие, лекота и светлина, са даряващи ни

...
Усещането за радост, спокойствие, лекота и светлина, са даряващи ни
Коментари Харесай

СЕРОТОНИН: Хормонът към щастието

Усещането за наслада, успокоение, лекост и светлина, са даряващи ни същинско благополучие, само че има и такава наслада – буйна, необуздана, преливаща от удоволствия и еуфория. И по този начин, тези две разнообразни наслади се управляват от два разнообразни хормона. Неподправената наслада и еуфорията – от хормонът допамин. За „ леката “ и спокойна наслада – това е хормонът серотонин.

Имайте в поради, че серотонинът се трансформира в хормон единствено когато постъпи в кръвта.

Къде се намира серотонина?

Серотонинът участва в доста вътрешни органи (черва, мускули, сърдечно-съдова система и др.), само че голяма част от него се съдържа в мозъка, където въздейства върху действието на клетките и транспортира информация от една част на мозъка към друга.

Хормонът контролира функционалността на клетките, които са виновни за настроението, паметта, общественото държание, интимното предпочитание, работоспособността, концентрацията и други

Ако клетката страда от дефицит на серотонин, признаците са неприятно въодушевление, нараснала тревога, загуба на физическа мощ, заплеснатост, липса на интерес към противоположния пол, депресивно положение. Ниските равнища на серотонин е виновен и за случаите, когато не можете, да изхвърлите обекта на боготворене от главата си или като опция, не можете, да се отървете от натрапчиви и завладяващи мисли.

Ако човек увеличи равнището на серотонин, депресията изчезва доста бързо, той стопира да обръща внимание на неприятните прекарвания, а хубавите моменти заета мястото на проблемите. Приповдигнато въодушевление, наслада от живота, прилив на физически сили и жизнеспособност, интензивност, увлечение към противоположния пол. Ето за какво, се твърди, че серотонинът е най-хубавият антидепресант, който прогонва депресията и прави живота на човек щастлив и благополучен.

Как да повишите равнищата на серотонина?

Най-простото нещо е да бъдете колкото се може по-дълго на светлина, най-добре под ярките лъчи на слънцето.

Второ, обърнете внимание на нормалната позиция на тялото. Изкривеният гръбначен дирек предизвиква физиологично намаление на равнищата на серотонин, което автоматизирано води до възприятието на позор, виновност и други отрицателни страсти.

Докато вярната стойка на тялото води до повишение на неговите равнища, което покачва самочувствието и настроението.

Необходимо е да обърнете внимание и на храна, която консумирате. Рекордьорът по наличие на триптофан е твърдото сирене. Има го в по-малки количества в топеното сирене. Голямо количество триптофан се съдържа в стридите, боба, изварата, просото и елдата.

Освен това, в случай че тялото ви страда от ниски равнища на серотонин, значи имате потребност от витамини от група В. Съдържат се в черния дроб, елдата, овесените ядки, марулята и боба. Имате потребност и от храни, които съдържат магнезий (той също способства за производството на серотонин) – ориз, сини сливи, сушени кайсии, трици, водорасли. За да повишите равнищата на серотонин, яжте банани, пъпеш, фурми, тиква и портокали.

Освен вярното хранене има и други източници на серотонин. Физическата интензивност оказва помощ за повишение на серотонина. Отделяйте най-малко 20 минути дневно за спорт и скоро ще бъдете в положително въодушевление и ще се почувствате доста по-добре. Ако нямате опция да спортувате – най-малко се разхождайте.

Допълнете физическата интензивност с добър сън.

Пълноценният сън е от значително значение за производството на серотонин! Свежият въздух (и още веднъж слънцето!) също ще помогне за неговото повишение.

Не на последно място, общувайте повече с другари и хора, които харесвате, правете обичаното си нещо или занимание, слушайте обичаната си музика, подарете си повече приятни минути – това сигурно ще помогне.

Важно конкретизиране!

Причинно-следствената връзка сред количеството серотонин в тялото и настроението е „ взаимосвързана “, т.е., в случай че равнището на този химикал се увеличи, се основава нараснало въодушевление, в случай че се появи положително въодушевление, стартира да се създава още серотонин.

Бъдете щастливи! Всеки има право да бъде благополучен!

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР