Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, пред събитието

...
Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, пред събитието
Коментари Харесай

Чистият преход ще дойде не от "голямата държава", а от големите иновации

Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, пред събитието " Светът през 2022 година ", проведено от The Economist в София
Говорейки за България, знам, че ситуацията в други страни на Югоизточна Европа е много сходно. Бих желала да стартира с обществените вложения, а по-късно да мина към частните вложения. Нуждите от вложения са големи, изключително в страна като България, която би трябвало да направи по-голям скок, с цел да реализира индиферентност във връзка с климата. Но и обществените запаси, които активизираме, също са невиждани. Около една трета от нашия проект за възобновяване ще спомогне за постигането на нашите екологични цели. Това значи над 240 милиарда евро.

NextGenerationEU разполага с 6.6 милиарда евро вложения, подготвени за България. Това се равнява на повече от 10% от Брутният вътрешен продукт на страната. С тези запаси България може доста да форсира декарбонизацията на своята стопанска система, като в същото време форсира възобновяване си. Тези две цели вървят ръка за ръка. Според Международната организация по енергетика слънчевата сила понастоящем е най-евтината електрическа енергия в историята. В множеството огромни страни тя е по-евтина от нефта и газа. Българските сдружения знаят това доста добре. За едно десетилетие над две хиляди предприятия, доста от тях са дребни и междинни, са решили да конфигурират слънчеви панели на своите покриви. Стопанският бранш в България желае чиста, евтина и надеждна сила.

Но не става въпрос единствено за силата и цените на силата. Зелената стопанска система основава положителни и устойчиви работни места в целия съюз. Полша да вземем за пример стана най-големият експортьор в Европейски Съюз на електрически рейсове. Нови заводи за произвеждане на електрически коли отварят порти в цяла Централна и Източна Европа, в това число в България. Това са работните места на бъдещето. И с цел да се подсигурява, че тези работни места ще бъдат в Европа, би трябвало да влагаме в тях още в този момент. NextGenerationEU финансира амбициозни планове за ускорение на екологичния преход - от чистата градска подвижност до ситуирани в морето вятърни турбини. За България това също е опцията да преоформи стопанската система си за идващото потомство.
Реклама
Всички разбираме, че преходът няма да се реализира от през днешния ден за на следващия ден. Но в случай че бъде занимателен, нещата единствено ще се влошат. Точно в този момент европейски страни преквалифицират миньорите си. Днес и България разполага с всичко, от което се нуждае, с цел да успее в прехода. Надявам се, че новото държавно управление ще направи смела стъпка напред и ще дефинира образа на бъдещето на България.
Надявам се, че новото държавно управление ще направи смела стъпка напред и ще дефинира образа на бъдещето на България.
Все отново знам, че обществените вложения няма да сътворят чудеса, в случай че не са комбинирани със мощни частни вложения. Правителствата могат и би трябвало да основат условия това да се случи. Това е и сърцевината на нашата работа по Европейския зелен пакт:

Разширихме системата си за установяване на цена на въглерода - да е учредена на пазара и по натурален метод да предизвиква пренасочването на капитали към щадящи климата технологии. Изградихме нови партньорства с частни вложители и фондации. Добър образец за това е програмата " Катализатор " с Европейската капиталова банка и фондацията " Гейтс ". Тя ще притегли нов капитал за най-значимите екологични технологии, от които се нуждае нашата планета - от по-устойчиви авиационни горива до продължително предпазване на сила. Предложихме новата таксономия (класификация на разпоредбите и методите и приложението им - бел. ред.) за устойчивите вложения. Горди сме, че с първата в света класификационна система " Зелен лист " Европа играе водеща роля. Защото тя дава на вложителите това, от което се нуждаят в тези времена на неустановеност: изясненост, бистрота, предсказуемост.

Енергията, от която се нуждаем за чистия преход, няма да пристигна от " огромната страна ". Тя ще пристигна от огромните нововъведения, огромните хрумвания, огромните вложения в нашето бъдеще. С NextGenerationEU мобилизирахме невиждани запаси за постигането на тази визия. За нашия групов триумф обаче ще е належащо всички да се ангажират - всяка страна членка, всяко дружество и в последна сметка всеки от нас.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Урсула фон дер Лайен
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР