Ураганът Отис“, изключително опасна“ буря от пета категория, достигна южната

...
Ураганът Отис“, изключително опасна“ буря от пета категория, достигна южната
Коментари Харесай

Ураганът „Отис“: „Катастрофална“ буря достига Мексико

Ураганът „ Отис “ , „ извънредно рискова “ стихия от пета категория , доближи южната част на Мексико , оповестиха американски метеоролози. Според Националния център за ураганите /NHC/, сега „ Отис “ се е изместил край известния курорт „ Акапулко “ малко след среднощ в сряда /06:25 GMT/. Прогнозите са, че ветровете на бурята ще доближат 270 км/час , предава „ BBC “.

От NHC предизвестяват за „ разрушителни талази “ и тежки наводнения в крайбрежните региони, в това число и в Акапулко . Предупреждение за вихър е в действие за 350-километров сектор от бреговата линия сред крайбрежните градове Сиуатанехо и Пунта Малдонадо в щата Гереро .

„ Очаква се евентуално пагубната стихия да докара до животозастрашаващи крайбрежни наводнения покрай и на изток от мястото, където центърът доближава сушата “ , показват от NHC.

„ В непосредственост до брега бурята ще бъде съпроводена от огромни и разрушителни талази “ , прибавят от Националния център.

Прогнозите са, че при „ Отис “ ще има 51 см превалявания в петък в Гереро и западните крайбрежни региони на прилежащия щат Оахака.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор прикани хората да се реалокират в убежища и надалеч от реки, потоци и дерета. Преди идването на урагана управляващите на Гереро приготвят незабавни убежища . Училищните занятия в целия щат са анулирани . В Акапулко бойци патрулират край плажа.

Части от тихоокеанското крайбрежие на Мексико към този момент претърпяха обилни наводнения по-рано този месец след удара на тропическата стихия „ Макс “. Местни медии оповестиха за двама починали вследствие на бурята в Гереро. Няколко дни по-късно беше обявено, че един човек е умрял , откакто мощният вихър „ Лидия “ връхлетя щата Наярит, северозападно от Гереро.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР