Управляващото мнозинство в Столичният общински съвет - групите ГЕРБ-СДС и

...
Управляващото мнозинство в Столичният общински съвет - групите ГЕРБ-СДС и
Коментари Харесай

София е по-близо до референдум за горенето на боклук

Управляващото болшинство в Столичният общински съвет - групите ГЕРБ-СДС и Вътрешна македонска революционна организация и " Атака ", евентуално ще бъде насила да прегледа настояването за провеждането на локален референдум дали на територията на Топлоелектрическа централа " София " да се строи инсинератор за изгаряне на RDF (твърди) боклуци. Опозицията в лицето на обединението " Демократична България " е съумяла да събере нужните 13 подписа на общински съветници (1/5 от всички 61 членове на СОС) за включването на точката в някоя от идващите сесии на столичния парламент, оповестиха от " Демократична България " във " Facebook ". Решаващият 13-ти автограф, защото съветниците от дясната коалиция са 12, е пристигнал от самостоятелният представител на гражданската организация " Спаси София " Борис Бонев, излиза наяве от известието. Въпросът, на който се предлага софиянци да отговорят с " да " или " не ", гласи: " Да бъде ли построена на територията на Столична община апаратура за изгаряне на гориво от боклуци RDF (refuse-derived fuel)? ".

" Месеци наред обширно и аргументирано обяснявахме за какво крематориум за отпадък в центъра на София ще утежни без друго отровния въздух в столицата. Потърсихме, персонално и поименно, поддръжката на всеки общински консултант. В резултат успяхме да получим подписа на Борис Бонев. Така дружно с " Демократична България " имаме минималното количество подписи, изискващи се от закона, с цел да внесем предложение за осъществяване на референдум ", разясниха от опозицията.

Според " Демократична България, в случай че планът за създаване на инсенератор продължи, " скоро ще би трябвало да сменяем противовирусните маски с противогази ". Според направената оценка на въздействието  инсинераторът ще прибавя годишно най-малко още 256 тона азотни окиси, 64 тона серни окиси и 13 тона фини прахови частици (ФПЧ) към към този момент неприемливо мръсния софийски въздух, пресмятат от " Демократична България ". 

Както " Сега " заяви, през март противоречивият план за построяването на инсенератора бе утвърден от Европейската комисия, която позволи отпущането на над 77 милиона евро от Европейския фонд за районно развиване. Според изчисленията на Европейска комисия след построяването на оборудването то ще има потенциал за произвеждане на почти 55 мегавата топлинна сила и 19 мегавата електрическа сила. " Това значи топлинна сила за 40,000 души и електричество за 30,000 души ", пресмятат от Европейска комисия.

Така на плана за инсинератор наоколо до центъра на София бе дадена зелена светлина, макар че през 2018 година точно Европейска комисия дефинира период на България да отговори до януари 2019 година какви ограничения е подхванала за справяне с мръсния въздух, поради който страната бе наказана преди този момент. Опонентите на плана акцентират, че европейските цели изискват първо да се подхващат ограничения за понижаване и преработване на отпадъците, преди боклукът да се употребява като гориво. През март обаче Европейската комисия не показа опасенията на жителите в София. " Този план съставлява заключителната, трета фаза от стратегия за ръководство на отпадъците, която има за цел понижаване на въздействието на отпадъците върху околната среда, възстановяване на преработването и стимулиране на вложенията в ръководството на отпадъците в София. България е получила общо 204 милиона евро от Европейския фонд за районно развиване за два програмни интервала — 2007—2013 година и 2014—2020 година ", се споделяше в известието на Европейска комисия.

Самите ръководещи в София пазят плана с мотив, че бъдещата инсталация за горене ще обезпечава гратис гориво за " Топлофикация София ". Изчисленията на общината са, че по този метод ще се икономисват 65 млн. куб.м природен газ на година, или сред 15 и 18 млн. евро. Сметките са правени в предходни години, когато цената на природния газ беше много по-висока.

От " Демократична България " считат, че гласуваните от Европейска комисия пари може да се насочат за други и по-екологични начинания. " Отпуснатият по Оперативна програма „ Околна среда “ за градеж на инсинератора грант от 180 милиона лв. безпроблемно може да бъде вложен в опазване на здравето или в работещи ограничения за по-чист въздух и здравословна градска среда – проблеми, с които Следствен отдел към окръжна прокуратура явно не се оправя добре ", се споделя в претекстовете за свикването на референдум.

Опозицията е на мнение и че в този момент не е моментът да се тегли заем, с които София би трябвало да дофинансира построяването на инсенератора. " Общината пропуща и опцията да не бъде взет заемът в размер на 130 милиона лв., провиснал от Европейската капиталова банка. В извънредно тежката икономическа рецесия нямаме потребност от заем, който освен не може да бъде изплатен заради икономическата неплатежоспособност на плана, само че и доста ще наруши кредитоспособността на Следствен отдел към окръжна прокуратура в тежките спешни години, които предстоят. А в случай че планът е толкоз преференциален за града, колкото настояват, за какво не желаят да ни покажат финансовата му част? Г-жа Фандъкова по този начин и не извърши влязлото в действие решение на Върховен административен съд, с което се задължава да разсекрети и даде на обществеността информацията за плануваните доходи и разноски на плана ", написа още в мотивационната част. 

През октомври 2019 година Върховният административен съд реши, че Столичната община незаконосъобразно крие информация за идейния план за инсинератора. Тя бе поискана от съдружие " За Земята ", само че общината отхвърли да я даде, защото това щяло да облагодетелства избрани лица. В претекстовете си съдът приема, че въпроси, свързани с околната среда, би трябвало да се подлагат на необятно публично разискване. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР