Управляващото мнозинство в парламента направи първата крачка към смяната изцяло

...
Управляващото мнозинство в парламента направи първата крачка към смяната изцяло
Коментари Харесай

Управляващите сменят целия състав на КЗК, въпреки съпротивата на ГЕРБ и ДПС

Управляващото болшинство в Народното събрание направи първата крачка към промяната напълно на състава на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). В четвъртък Народното събрание гласоподава на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), които ще разрешат да бъдат определени нови комисари в основния регулаторен орган. Поправките бяха утвърдени с гласовете на четирите партии от болшинството - " Продължаваме промяната " (ПП), Българска социалистическа партия, " ИТН " (ИТН) и " Демократична България " (ДБ), както и на депутатите от " Възраждане ".

Срещу измененията гласоподаваха ГЕРБ и Движение за права и свободи, които по времето на ръководството на някогашния министър председател Бойко Борисов, за пренареждане на публични поръчки и концесии, както и за затваряне на очите за монополи и картели.
Какво плануват измененията
Измененията в Закон за защита на конкуренцията плануват. Удължаването на мандата стана в края на ръководството на ГЕРБ, като тогава някогашните ръководещи аргументираха поправките със синхронизиране на закона с условия на две европейски наставления, които ще натоварят в допълнение с работа членовете на комисията. Истинската причина обаче беше желанието на ГЕРБ и Движение за права и свободи да запазят въздействието си в основния регулатор посредством назначените от тях фрагменти по времето на второто държавно управление на Борисов.

Председателят на комисията Юлия Ненкова, чийто наследник Александър Ненков е народен представител от ГЕРБ, беше зам.-кмет на София, когато Бойко Борисов беше кмет, и се счита за персонална довереничка на водача на ГЕРБ. Преди да бъде определена на поста тя дълги години оглавяваше Агенцията за приватизация и по нейно време беше продаден " Булгартабак холдинг " на сдружение с неразбираема благосъстоятелност, зад което стояха ползите на тогавашния тандем Цветан Василев-Делян Пеевски.
Реклама
Спорна биография има и лансираният за член на Комисия за защита на конкуренцията от Съюз на демократичните сили Димитър Витанов, който по времето на ръководството на Пламен Орешарски беше ръководител на надзорния съвет на " Булгартрансгаз ", а за главен кадровик в държавните енергийни сдружения към оня миг се сочеше Пеевски. Другият от общо седемте членове на Комисия за защита на конкуренцията - Красимир Зафиров, пък беше повдигнат от партията на Христо Ковачки " Лидер ", която след това беше преименувана на " Български либерален център ".

Другата смяна, която плануват импортираните от сегашната коалиция промени, е, че ръководителят на Комисия за защита на конкуренцията към този момент ще има двама заместници. Завишават се и критериите, на които би трябвало да дават отговор членовете на регулаторния орган.
Съпротивата на ГЕРБ и Движение за права и свободи
Очаквано най-яростната опозиция против измененията пристигна от двете опозиционни партии - ГЕРБ и Движение за права и свободи. Те упрекнаха ръководещите в " опит да овладеят регулаторите " и " вендета ". Йордан Цонев от Движение за права и свободи съобщи от парламентарната естрада, че " не е добра процедура да се удължават мандатите на регулаторите ", само че тези недобри практики не трябвало да се поправят " с нови недобри практики ". Той упрекна болшинството, че завишаването на критериите за членовете на Комисия за защита на конкуренцията е " отваряне на вратата за набелязани хора ".

Един от причините за какво не би трябвало да се трансформира закона на сътрудниците му от ГЕРБ пък беше, че в редица европейски страни този орган е също със седемгодишен мандат. Александър Иванов изрази неразбиране за какво ще се сменя съставът на Комисия за защита на конкуренцията откакто мандатът на членовете й изтича следващата година. А Радомир Чолаков също от ГЕРБ се базира на незнайни непознати вложители, които му споделили че " нямат проблем с корупцията, а с политическия риск ".
Реклама Мнозинството: Комисия за защита на конкуренцията е неефективна
Управляващите дадоха отговор с рецензии към работата на антимонополния орган. Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров (ДБ) съобщи, че регулаторът е бил неефикасен и попита от парламентарната естрада дали някой знае какъв брой претърсвания са създали от Комисия за защита на конкуренцията за 2020 година " Извършили са единствено една инспекция за претършуване и изземване на място, като оправданията им са с епидемията от Коронавирус, само че Коронавирус имаше и за Националната организация по приходите, и за Комисията за отбрана на потребителите, които правиха инспекции ", сподели Димитров.

Той упрекна Комисия за защита на конкуренцията, че употребява като опрощение, че не може да преглежда цените, с цел да не открива картелите. " В Италия след увеличение на цените на горивата виждат проблеми и стартират инспекция. Комисия за защита на конкуренцията твърди, че не може да гледа цените, а като не може да прави това по какъв начин ще заловен изкривяванията на конкуренцията? Още преди войната в Украйна имаше повдигане на цените на горивата, само че Комисия за защита на конкуренцията споделя, че няма пълномощия да ревизира ", сподели още депутатът.

Мартин Димитров уточни също, че политическата оценка за работата на Комисия за защита на конкуренцията е дадена от депутатите откакто отчетът за работата й през предходната година е бил подсилен единствено от ГЕРБ.

Председателят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов съобщи, че Комисия за защита на конкуренцията е била превърната от някогашните ръководещи в " комисия за отбрана на картелите ", а сътрудника му Крум Зарков от Българска социалистическа партия прикани законът да бъде признат, с цел да се изберат " качествени, самостоятелни и всепризнати специалисти " в регулаторния орган.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Пазари 3 Туризъм 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Свят Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР