Управляващият на регионално ниво в Корсика националистически блок спечели убедително

...
Управляващият на регионално ниво в Корсика националистически блок спечели убедително
Коментари Харесай

Корсика се бори за повече автономия

Управляващият на районно равнище в Корсика националистически блок завоюва безапелационно първия тур на изборите за локалния законодателен орган. Лидерите на победилата коалиция обаче най-малко към този момент не упорстват за самостоятелност от Франция.


Над 45 % от гласовете завоюва обединението " За Корсика " на първия тур на районните избори на френския остров. Резултатът на националистите е с 10 пункта по-висок от изборите през 2015 година.
Жил Симеони, съпредседател на " За Корсика ": " Корсика изпраща мощно обръщение към Париж - заявяваме с болшинство, че желаеме мир, народна власт и да сме еманципиран остров. "
Преди втория тур на 10 декември надалеч зад националистите втора, единствено с 15 на 100 поддръжка, е локалната дясна групировка " Пътят на бъдещето ".

Симеони оглавява борещата се за необятна автономност групировка " Да създадем Корсика ", а съдружен сътрудник му е много по-крайната " Свободна Корсика ". Лидерът ѝ Жан-Ги Таламони е именуван Корсиканския Пучдемон, тъй като, също както каталунския сепаратистки водач, упорства за самостоятелност.

Корсиканският националист обаче признава, че стопански мощната испанска област и разчитащият на доходи от туризъм роден остров на Наполеон Бонапарт, не могат да се съпоставят. И че за обособяване от Франция ще може да се приказва чак след 10-15 години. Така мислят и локалните анализатори:
Пол-Матио Сантучи, публицист от в. " Корс-Матен ": " Много се приказва в последно време за самостоятелност, само че не е това въпросът сега. Дебатът е за автономност, цялостна автономност. "
С болшинство в корсиканската Асамблея националистите са на път да оглавят новия орган на районната власт - изпълнителния съвет, откакто на 1 януари бъдат сляти департаментите Горна и Южна Корсика, по силата на признатата през 2015-а териториална промяна във Франция.

 Забраниха буркините в село в Корсика Забраниха буркините в село в Корсика
Още един френски кмет забрани носенето на банските вид "бурка " на плажа. Т. нар. буркини закриват женското тяло напълно. След два средиземноморски град...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР