Управляващите се подготвят да сложат плавен край на извънредната епидемиологична

...
Управляващите се подготвят да сложат плавен край на извънредната епидемиологична
Коментари Харесай

Извънредната обстановка пада от 1 април, но маските и 60/40 остават

Управляващите се приготвят да сложат равномерен завършек на изключителната епидемиологична конюнктура в страната, която беше въведена доскоро повече от две години. А дружно с това последователно ще стартират да отпадат и корона ограниченията, както и стратегиите за помощ на бизнеса. В Народното събрание към този момент е импортирано предложение за промени в Закона за здравето, квалифицирано от лекарите, които съставляват ръководещата коалиция в здравната комисия. А концепцията им е изключителната конюнктура да завърши на 1 април.

И с цел да има плавенн преход - ограниченията за поддръжка на бизнеса като 60/40 или пък спомагателното възнаграждение на медиците на първа линия ще останат доникъде на годината. Част от противоепидемичните условия като носенето на маски в публични места на закрито също ще продължат да работят.

Проектът оставя малка врата за деяние при нова COVID-вълна - здравният министър ще може да вкарва противоепидемични ограничения на територията на цялата страна или обособени области за избран интервал от време.
60/40 остава
Междувременно през седмицата Националният съвет за тристранно съдействие одобри проектопостановление, с което мярката за бизнеса 60/40 да бъде удължена до 30 юни тази година. Очакванията са държавното управление да гласоподава смяната на съвещанието си идната седмица. За мярката в бюджета на Национален осигурителен институт за тази година са планувани общо 300 млн. лева за обезщетение на бизнеси, които губят обороти поради COVID-кризата.
Реклама
По данни на общественото министерство през януари тази година 38.2% от компаниите в България са заявили понижение на приходите от продажби при 28.2% предходния месец. Заетостта още не се е възстановила на равнищата отпреди рецесията и работещите 3.080 млн. души в края на 2021 година са с 4.4% по-малко в сравнение с в предкризисната 2019 година

60/40 беше въведена през март 2020 година за предприятия, които стопираха работа към изключителното състояние и по-късно - поради изключителната конюнктура, понижиха работното време или пък регистрираха най-малко 20% спад в приходите от продажби спрямо предкризисните времена. До 10 март 2022 година по тази мярка са изплатени 1.791 милиарда лева за опазване заетостта на над 330 хиляди служащи и чиновници в 13 615 предприятия, по данни на държавното управление.
Предложенията в здравния бранш
Народните представители са планували и равномерен преход за лечебните заведения и медиците на първа линия, както и за опциите страната да заплаща за работа с корона-пациенти, инсталация, медикаменти за COVID-отделенията.

По време на цялата пандемия изначало медиците на първа линия, а по-късно и всички останали получаваха изключително доплащане за работа с пациенти с Коронавирус и евентуално заразни хора, както и с цел да поддържат клиниките в подготвеност за лекуване на пациенти и да работят в неподходящи условия. Това усилваше от време на време двойно заплащането на младите лекари, сестри, акушерки и други медицински експерти.
Реклама
сички те ще бъдат обезщетени след юни и няма да стартират да получават внезапно доста по-ниски заплати, защото се чака цените на клиничните пътеки и прегледите в извънболничната помощ да бъдат внезапно увеличени. В момента по въпроса за цените и размерите, които НЗОК ще заплати на медиците, текат договаряния по Националния рамков контракт. Здравната каса има бюджет за тази година с 600 млн. лева повече от 2021 година като в него е планувано и извънболничната, и болничната помощ да получат значимо нарастване.

Идеята е да бъдат понижени лимитите на клиничните пътеки в лечебните заведения, като хоспитализациите намалеят леко, само че пък за сметка на това да се усилят цените за лекуване в болница. Сериозен растеж в заплащането на лекарите и опциите за посоки е очакван и отвън лечебните заведения - при персоналните лекари и експертите в медицински центрове.

Според народните представители с измененията в здравните закони ще се регламентира медиците да продължат да получават 1000 лева за работа с COVID-пациенти до юни тази година. Освен това здравната каса ще продължи да субсидира лечебните заведения, с цел да поддържат подготвеност за лекуване, а министерството - да им доставя лекарства и инсталация.

Проектът разрешава на здравния министър по оферти на основния държавен здравен контрольор да вкарва противоепидемични ограничения на територията на цялата страна или обособена област, а на районните здравни инспекции - да вкарват спомагателни ограничения на територията на обитаемото място или обособени общини.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Компании 3 Политика 1 Енергетика 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Икономика 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна Реклама
Задълженията за носене на маски на закрити публични места, като да вземем за пример в градския превоз или там, където има скупчване на хора, за съблюдаване на физическа отдалеченост, постоянно проветряване и стерилизация на пространства и ръце, също ще останат и ще се вкарват със заповед на здравния министър.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР